Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Sudca nariadil desaťdňovú väzbu pre exprezidenta Peru Kuczynského

Na archívnej snímke Pedro Pablo Kuczynski. Foto: TASR/AP

Kuczynski (80) odstúpil minulý rok po tom, ako opoziční poslanci požadovali jeho odvolanie z funkcie. Dôvodom pre impeachment malo byť obvinenie, že ako prezident klamal o sume 782.000 dolárov.

Lima 10. apríla (TASR) - Sudca v Peru nariadil desaťdňovú väzbu pre bývalého prezidenta Pedra Pabla Kuczynského v rámci vyšetrovania prania špinavých peňazí týkajúceho sa jeho konzultácií pre brazílsky stavebný koncern Odebrecht.

Kuczynski (80) odstúpil minulý rok po tom, ako opoziční poslanci požadovali jeho odvolanie z funkcie. Dôvodom pre impeachment malo byť obvinenie, že ako prezident klamal o sume 782.000 dolárov (695.000 eur) vyplatenej jeho konzultačnej firme pred viac ako desiatimi rokmi od firmy Odebrecht. Tá je v súčasnosti stredobodom najväčšieho korupčného škandálu v Latinskej Amerike.

K niektorým z týchto platieb došlo aj v čase, keď bol Kuczynski ministrom, pripomína agentúra AP s tým, že aj jeho traja predchodcovia vo funkcii hlavy štátu boli obvinení alebo sú vyšetrovaní za údajné prepojenia s koncernom Odebrecht.