Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Sudca nariadil väzbu pre dvoch katalánskych separatistických lídrov

Odporca nezávislosti Katalánska symbolicky vhadzuje referendový lístok na protest proti referendu o nezávislosti Katalánska od Španielska v Madride 29. septembra 2017. Foto: TASR/AP

Madridský Národný súd ich vyšetruje z protištátnej činnosti za ich úlohu počas demonštrácii v Barcelone 20. a 21. septembra.

Madrid 17. októbra (TASR) - Španielsky súd nariadil vyšetrovaciu väzbu pre dvoch katalánskych separatistických lídrov za ich úlohu pri agitácii za nezávislosť. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na denník El País.

Sudca nariadil väzbu pre Jordiho Sancheza z organizácie Katalánske národné zhromaždenie požadujúcej nezávislosť regiónu a Jordiho Cuixarta zo spoločnosti Omnium Cultural po tom, ako vypočul ich a dvoch vysokopostavených katalánskych policajtov.

Madridský Národný súd ich vyšetruje z protištátnej činnosti za ich úlohu počas demonštrácii v Barcelone 20. a 21. septembra. Španielska polícia vtedy zatkla niekoľkých katalánskych predstaviteľov a vykonala razie v úradoch v rámci tvrdého zásahu voči prípravám referenda o nezávislosti.

Sudca rozhodol o tom, že šéf katalánskej polície Josep Lluís Trapero a jeho kolegyňa Teresa Laplanová môžu ostať za určitých podmienok na slobode. Nemôžu napríklad opustiť krajinu a musia sa hlásiť sudcovi každé dva týždne.

Podpredsedníčka španielskej vlády Soraya Sáenzová de Santamaría v pondelok vyhlásila, že katalánsky premiér Carles Puigdemont sa vyhol jednoznačnej odpovedi na žiadosť Madridu, aby jasne deklaroval, či vyhlásil nezávislosť Katalánska. Madrid teraz katalánskemu vedeniu dáva čas do štvrtka 10.00 h SELČ, aby sa vrátilo k rešpektovaniu španielskych zákonov.