Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Sudcovi z AfD zakázali vykonávať činnosť za rasistické výroky

Ilustračné foto. Foto: TASR

Najvyšší súd vo štvrtok rozhodol, že Maierove opakované výroky v priebehu niekoľkých rokov znamenajú, že mu verejnosť už nemôže dôverovať v tom, že bude dodržiavať nemeckú ústavu.

Berlín 6. októbra (TASR) - Spolkový najvyšší súd v Nemecku vo štvrtok potvrdil vlaňajší verdikt úradov v spolkovej krajine Sasko, ktoré zakázali tamojšiemu 61-ročnému sudcovi Jensovi Maierovi vykonávať činnosť, citujúc jeho rasistické a hanlivé výroky, ako aj príspevky na sociálnej sieti.

Ako informuje tlačová agentúra DPA, Maier je zároveň politikom krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), uvádza TASR.

Najvyšší súd vo štvrtok rozhodol, že Maierove opakované výroky v priebehu niekoľkých rokov znamenajú, že mu verejnosť už nemôže dôverovať v tom, že bude dodržiavať nemeckú ústavu.

Maier v príspevkoch na sociálnej sieti rasisticky urážal jedného zo synov bývalého tenistu Borisa Beckera, a okrem iného zosmiešňoval úsilie Nemecka pripomínať si holokaust.

Maier pravdepodobne patril k ultrapravicovej frakcii AfD známej ako "Der Flügel" (Krídlo), ktorú medzičasom rozpustili.

Nemecký politik v minulosti pôsobil aj ako poslanec v nemeckom Spolkovom sneme (Bundestagu) za AfD. V roku 2021 však o svoj mandát prišiel a snažil sa opäť vrátiť na pozíciu sudcu na regionálnom súde v Drážďanoch. Miestne úrady mu žiadosť zamietli a snažili sa mu vnútiť predčasný dôchodok. Maier sa proti tomu odvolal, spolkový súd však vo štvrtok nakoniec potvrdil pôvodný verdikt drážďanských úradov.

"Ja osobne nie som diabol," povedal Maier. Podľa DPA však stále čelí viacerým právnym sporom v Sasku vrátane disciplinárnej sťažnosti, ktorá by ho mohla pozbaviť postavenia štátneho zamestnanca a jeho sudcovského platu.

Sťažnosť súvisí s tvrdeniami Maiera z roku 2017, kedy vyhlásil, že nórsky pravicový terorista Anders Breivik, ktorý zavraždil 77 ľudí, sa stal masovým vrahom "zo zúfalstva".

Saská tajná služba od roku 2020 označuje Maiera za známeho pravicového extrémistu. Toto pomenovanie napadol v samostatnej žalobe, o ktorej sa stále rozhoduje na správnom súde v Drážďanoch.