Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Sudcu amerického Najvyššieho súdu Antonina Scaliu pochoval jeho syn

Na archívnej snímke zosnulý sudca Najvyššieho súdu USA Antonin Scalia. Foto: TASR/AP

Pohrebná omša za známeho konzervatívneho sudcu amerického Najvyššieho súdu Antonina Scaliu slúžil sudcov syn Paul, ktorý je katolíckym kňazom.

Washington 21. februára (TASR) - Pohrebná omša za známeho konzervatívneho sudcu amerického Najvyššieho súdu Antonina Scaliu sa konala v sobotu vo washingtonskej Bazilike Nepoškvrneného počatia za účasti viceprezidenta USA Joea Bidena a bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho. Omšu slúžil sudcov syn Paul, ktorý je katolíckym kňazom. Informovala o tom agentúra AP.

Prezident Barack Obama sa na pohrebnej omši nezúčastnil, napriek kritike zo strany republikánov. Spolu s manželkou Michelle si však boli uctiť Scaliu deň predtým v budove Najvyššieho súdu. Scaliova rakva zakrytá americkou vlajkou ležala na katafalku, ktorý po prvý raz použili pri úmrtí prezidenta Abrahama Lincolna.

Po zádušnej omši v americkej národnej svätyni nasledovali pohrebné obrady v úzkom kruhu príbuzných a známych.

Scalia, ktorý zomrel pred týždňom počas dovolenky v Texase vo veku 79 rokov, pôsobil na najvyššej súdnej ustanovizni USA 29 rokov a bol známy svojimi striktne konzervatívnymi názormi.

Scaliu naposledy videli živého v piatok 12. februára večer, keď odišiel do svojej izby. Nasledujúce ráno ho objavili mŕtveho, keď sa nedostavil na raňajky.

Zosnulý sudca bol nominovaný do úradu v roku 1986 vtedajším republikánskym prezidentom USA Ronaldom Reaganom.

Doteraz bol pomer sudcov amerického Najvyššieho súdu 5:4 v prospech konzervatívcov. Scaliovo úmrtie by tento pomer síl mohlo zmeniť, keďže o jeho nástupcovi bude rozhodovať ešte súčasný demokratický prezident USA Barack Obama. Prezidentovho dominanta by však mohol odmietnuť potvrdiť americký Senát, v ktorom majú väčšinu republikáni.

Jeden z republikánskych prezidentských kandidátov Ted Cruz prerušil kampaň v deň primárok v Južnej Karolíne, aby sa zúčastnil pohrebnej omše za Scaliu. Cruz zároveň vyzval senát, aby neschválil Scaliovho nástupcu ešte pred novembrovými prezidentskými voľbami.