Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sudetskí Nemci zrušili vo svojich stanovách snahu o vrátenie majetkov

Na snímke z 7. augusta 2013 je list z 22. augusta 1944, ktorým nemecké úrady povoľujú Oscarovi Schindlerovi presunúť jeho továreň na smaltované výrobky aj s robotníkmi z poľského Krakova do obce Brněnec ležiacej na území vtedajších českých Sudet. Kolekciu dokumentov nemeckého priemyselníka Oskara Schindlera, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil takmer 1200 židovských robotníkov pred nacistickou perzekúciou, vydražili 14. augusta 2013 na internetovej aukcii za viac ako 122.000 dolárov. Foto: TASR

Organizácia združujúca Sudetských Nemcov vo svojich stanovách zrušila časť, na základe ktorej sa usilovala o vrátenie majetku nemeckých vysídlencov.

Praha 1. marca (TASR) - Organizácia združujúca Sudetských Nemcov vo svojich stanovách zrušila časť, na základe ktorej sa usilovala o vrátenie majetku nemeckých vysídlencov. Informoval o tom dnes český spravodajský portál novinky.cz.

Sudetonemecké krajanské združenie (SL) stanovu vypustilo počas svojho zasadnutia v Mníchove, ktoré prebiehalo cez víkend. SL sa dosiaľ snažila o vrátenie majetku, ktorý skonfiškovalo Československo po druhej svetovej vojne, pred vysídlením nemeckého obyvateľstva. Prezident Edvard Beneš dekrétom zbavil Sudetských Nemcov občianstva aj majetku.

Podľa SL sú tzv. "Benešove dekréty" uplatnením kolektívnej viny. Dekréty sú však stále súčasťou právneho poriadku Českej republiky, hoci podľa portálu novinky.cz ich odborníci považujú za "právne vyhasnuté".