Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Súdna porota oslobodila muža, ktorý vlani v Londýne útočil mečom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mohiussunnath Chowdhury (27) pochádzajúci z mesta Luton na policajtov zaútočil večer 25. augusta 2017 mečom po tom, ako pristúpili k jeho autu.

Londýn 20. decembra (TASR) - Porota londýnskeho trestného súdu Old Bailey oslobodila v stredu jednomyseľne spod obvinení z terorizmu vodiča taxislužby Uber, ktorý vlani v auguste pred Buckinghamským palácom v Londýne zranil samurajským mečom viacerých policajtov.

Mohiussunnath Chowdhury (27) pochádzajúci z mesta Luton na policajtov zaútočil večer 25. augusta 2017 mečom po tom, ako pristúpili k jeho autu. K incidentu došlo pred Buckinghamským palácom, ktorý je londýnskym sídlom britskej kráľovnej.

Dvaja neozbrojení policajti, ktorí sa ho snažili odzbrojiť, upreli rezné rany na rukách a predlaktí. Pri konfrontácii s Chowdhurym sa údajne báli o svoje životy, keďže muž vykrikoval "Alláhu akbar".

Súdna porota si tiež vypočula, že Chowdhury je prívržencom teroristických aktivít skupiny Islamský štát. Svojej sestre zanechal list na rozlúčku, v ktorom opisuje svoju nenávisť k britskej "kráľovnej a jej vojakom".

Chowdhury však zároveň na súde uviedol, že chcel len, aby ho polícia zabila, pričom on sám nikomu ublížiť neplánoval. Po tom, ako mu na súde prečítali oslobodzujúci verdikt, salutoval porotcom, ktorí sa o jeho osude na obnovenom pojednávaní radili dovedna 11 hodín a 36 minút. Chowdhury už v súvislosti s incidentom ďalšie stíhanie nečaká.