Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Slovensko vyhralo súdny spor v Luxemburgu v kauze Sólyom

László Sólyom Foto: TASR
Miroslav Lajčák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Spor vznikol kvôli zmareniu návštevy bývalého maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma 21. augusta 2009 na Slovensku.

Luxemburg 16. októbra (TASR) - Súdny dvor EÚ v Luxemburgu dal dnes v plnom rozsahu za pravdu slovenskej strane v súdnom spore, ktorý vznikol v súvislosti so zmarením návštevy bývalého maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma na Slovensku.

Podľa rozsudku Slovensko neporušilo právo EÚ, keď vtedajšiemu prezidentovi Maďarska odoprelo 21. augusta 2009 vstup na svoje územie. Po troch rokoch právnych ťahaníc medzi Maďarskom a Slovenskou republikou sa kauza skončila v prospech slovenskej strany. Súdny dvor žalobu Maďarska zamietol v celom rozsahu.

Slovenský rezort diplomacie rozsudok Súdneho dvora EÚ privítal a ocenil, že žalobu Maďarska zamietol v celom rozsahu. "Tým potvrdil postoj zastávaný Slovenskom, podľa ktorého sa na medzištátnu spoluprácu - aj v podmienkach únie - vzťahuje medzinárodné právo. Rozsudok tak jednoznačne oddelil využívanie slobody voľného pohybu osôb, ktoré Slovensko plne a dôsledne rešpektuje, od návštev hláv štátov, ktorých status je špecifický," píše sa v stanovisku na webe rezortu diplomacie.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR je presvedčené, že rozsudok, ktorý je jednoznačnou odpoveďou všetkým kritikom postupu slovenskej strany, predstavuje "definitívnu bodku za uvedeným sporom". Predpokladá tiež, že toto rozhodnutie umožní zamerať sa v slovensko-maďarských vzťahoch na riešenie tém prospešných pre občanov oboch krajín. "Slovensko má záujem na ďalšom plnohodnotnom rozvoji bilaterálnej spolupráce s Maďarskom, súčasťou ktorej sú aj kontakty ústavných činiteľov a inštitúcií," konštatuje ministerstvo zahraničných vecí.

V zdôvodnení súdu sa uvádza, že status hlavy štátu sa vyznačuje špecifikom vyplývajúcim zo skutočnosti, že ho upravuje medzinárodné právo, v dôsledku čoho konanie najvyššieho predstaviteľa štátu z medzinárodného hľadiska, akým je jeho prítomnosť v zahraničí, podlieha tomuto právu, a najmä právu diplomatických vzťahov.

Takéto špecifikum odlišuje osobu, ktorej je priznaný tento status, od všetkých ostatných občanov únie, takže na vstup tejto osoby na územie iného členského štátu sa nevzťahujú tie isté podmienky ako podmienky uplatniteľné na ostatných občanov.

V dôsledku toho skutočnosť, že občan EÚ zastáva funkciu hlavy štátu, môže na základe medzinárodného práva odôvodňovať obmedzenie výkonu práva na pohyb, ktoré tejto osobe priznáva právo únie. Súdny dvor konštatuje, že právo EÚ neukladá Slovensku povinnosť zaručiť prezidentovi Maďarska vstup na svoje územie.

Šefčovič: Rozsudok Súdneho dvora EÚ dal za pravdu Slovensku aj Európskej komisii

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.
Foto: TASR/Michal Svítok
Môžeme skonštatovať, že zamietnutie žaloby Maďarska v plnom rozsahu potvrdilo solídnosť argumentov slovenskej strany a tiež pozíciu Európskej komisie, uviedol podpredseda tejto inštitúcie Maroš Šefčovič v súvislosti s dnešným rozhodnutím Súdneho dvora EÚ v spore Sólyom verzus Slovensko.

Slovenský eurokomisár uviedol, že si na začiatok a okolnosti tohto sporu dobre pamätá, lebo vtedy pôsobil ako vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ.

"Slovenská republika od začiatku dôvodila tým, že pre návštevy hláv štátov je dôležité medzinárodné právo obyčajové a diplomatická prax, že ťažko možno na takéto návštevy uplatňovať právo na voľný pohyb občanov v rámci EÚ," uviedol Šefčovič na okraj sporu, ktorý vznikol po tom, ako Slovensko v auguste 2009 odoprelo vstup vtedajšiemu maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi na svoje územie.

Šefčovič upozornil, že neskôr sa z argumentáciou slovenskej strany stotožnila aj Európska komisia, ktorá po rozhodnutí Maďarska obrátiť sa na Súdny dvor EÚ vystupovala v tomto spore na strane Slovenska.

Európski sudcovia počas trvania tohto súdneho sporu označovali tento prípad za veľmi zvláštny. A to aj z dôvodu, že z historického hľadiska išlo o jeden z mála prípadov sporu medzi dvoma členskými štátmi EÚ. Doteraz sa objavilo iba šesť takýchto sporov. Na druhej strane z právneho hľadiska išlo o spor medzi európskym a medzinárodným právom. Šefčovič poznamenal, že spor, ktorý sa po dnešku stáva minulosťou, môže poslúžiť ako precedens.

"Myslím si, že takéto jasné stanovisko bude mať veľký význam nielen pre tento spor, ale aj pre riešenie podobných situácií v budúcnosti," zhodnotil situáciu Šefčovič.


Lajčák: Oceňujeme, že Súdny dvor EÚ potvrdil postoj SR v kauze Sólyom

Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky víta rozsudok Súdneho dvora EÚ v tzv. kauze Sólyom, uviedol dnes šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák pred zasadnutím Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu.

V oficiálnom stanovisku ministerstva sa uvádza, že ministerstvo víta rozsudok Súdneho dvora EÚ, ktorý potvrdzuje, že Slovensko neporušilo právo únie, keď v roku 2009 odoprelo vstup vtedajšiemu maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi na svoje územie.

"Oceňujeme, že Súdny dvor EÚ v celom rozsahu zamietol žalobu Maďarska, čím potvrdil postoj zastávaný Slovenskom, podľa ktorého sa na medzištátnu spoluprácu - aj v podmienkach únie - vzťahuje medzinárodné právo," uviedol Lajčák.

Rozsudok tak podľa ministra jednoznačne oddelil využívanie slobody voľného pohybu osôb, ktoré Slovensko plne a dôsledne rešpektuje, od návštev hláv štátov, ktorých status je špecifický a upravuje ho medzinárodné právo, najmä právo diplomatických vzťahov.

Súdny dvor doslova konštatuje, že právo únie neukladá Slovensku povinnosť zaručiť prezidentovi Maďarska vstup na svoje územie.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR je podľa Lajčáka presvedčené, že rozsudok, ktorý je jednoznačnou odpoveďou všetkým kritikom postupu slovenskej strany, predstavuje definitívnu bodku za uvedeným sporom a umožní zamerať sa v slovensko-maďarských vzťahoch na riešenie tém prospešných pre občanov oboch krajín.

"Slovensko má záujem na ďalšom plnohodnotnom rozvoji bilaterálnej spolupráce s Maďarskom, súčasťou ktorej sú aj kontakty ústavných činiteľov a inštitúcií. Veríme, že aplikácia pravidiel potvrdených Súdnym dvorom EÚ prispeje k ich nerušenému priebehu," povedal Lajčák.



Maďarská vláda dúfa, že k podobném prípadu, aký sa stal Sólyomovi, už nedôjde

Maďarská vláda dúfa, že vo vzťahoch medzi Maďarskom a Slovenskom, ale ani v inej členskej krajine EÚ nenastane v budúcnosti prípad, aký sa stal vtedajšiemu maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi v auguste 2009. Vyhlásilo to dnes maďarské ministerstvo pre verejnú správu a spravodlivosť (KIM) v reakcii na rozsudok Súdneho dvora EÚ v spore Sólyom verzus Slovenská republika, v ktorom sa uvádza, že SR neporušila právne normy Európskej únie, keď 21. augusta 2009 zabránila Sólyomovi vstúpiť na svoje územie.

KIM vo vyhlásení pripomína, že v marci 2010 sa Maďarsko obrátilo na európsky súd, pretože považovalo za neprijateľné, aby členská krajina Európskej únie voči občanovi inej členskej krajiny postupovala tak, ako to urobilo Slovensko v prípade Sólyoma.

Proces bol ojedinelý v tom zmysle, že nastolil otázku aplikovania posúdenia hláv štátov z hľadiska medzinárodného práva a právneho poriadku EÚ, ako aj možnosti uplatnenia práva Únie pre podobné prípady, uzatvára dokument KIM.