Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Sullivan: USA sa usilujú o zmiernenie napätie na Blízkom východe

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, archívne foto. Foto: TASR/AP

Spojené štáty podľa jeho slov vidia cestičku, ako zabrániť vystupňovaniu vojny v Pásme Gazy do rozsiahlejšieho konfliktu.

Davos 16. januára (TASR) - Spojené štáty sa usilujú o zmiernenie napätia na Blízkom východe aj napriek útokom na pozície povstaleckých húsíov v Jemene. Uviedol to v utorok poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Usilujeme sa zabrániť rozšíreniu konfliktu a (usilujeme sa) vytvoriť podmienky na deeskaláciu," povedal na 54. zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) v švajčiarskom Davose. Vývoj v konflikte s húsíami podľa neho závisí od tých, ktorí majú vplyv v Teheráne a ďalších hlavných mestách na Blízkom východe.

Spojené štáty podľa jeho slov vidia cestičku, ako zabrániť vystupňovaniu vojny v Pásme Gazy do rozsiahlejšieho konfliktu. "Usilovne spolupracujeme s partnermi v regióne s cieľom skúsiť a sledovať túto cestu," povedal. Vyznal na ostražitosť a bdelosť s cieľom vyhnúť sa ďalšiemu vystupňovaniu konfliktu.

USA a Spojené kráľovstvo minulý týždeň zasiahli pozície húsíov v Jemene po útokoch na lode v Červenom mori. Tvrdia, že na lode útočia zo solidarity s Pásmom Gazy. Odborníci sa však okrem možného vystupňovania konfliktu obávajú narušenia dodávateľských reťazcov a rastu globálnej inflácie.