Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Sulyok nezverejní detaily amnestie v pedofilnej kauze predchodkyne

Tamás Sulyok. Foto: TASR - Milan Kapusta

Nováková sa 11. februára vzdala postu hlavy štátu v súvislosti s kauzou amnestie muža odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove.

Budapešť 8. apríla (TASR) - Maďarský prezident Tamás Sulyok odmietol zverejniť detaily milosti v pedofilnej kauze udelenej svojou predchodkyňou Katalin Novákovou. S odvolaním sa na pondelňajšiu správu servera telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Nováková sa 11. februára vzdala postu hlavy štátu v súvislosti s kauzou amnestie muža odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove.

"Hlava štátu nemá možnosť zverejňovať údaje, ktoré vznikli v súvislosti s rozhodnutiami o milosti svojich predchodcov," reagoval Sulyok na žiadosť poslanca parlamentu z opozičnej strany Momentum Dávida Bedőa.

Opozičný poslanec vo svojej žiadosti o bližšie informácie týkajúce sa tejto kritizovanej amnestie uviedol, že ľudia majú právo vedieť, prečo Endre K. dostal milosť, a majú tiež právo vedieť, koľko podobných amnestií bolo v minulosti udelených.

"Údaje týkajúce sa prípadov milosti patria v zmysle príslušných zákonov do okruhu trestných osobných údajov, preto pri rešpektovaní ústavného práva na informačné sebaurčenie nie je možné ich zverejňovať," píše sa vo vyhlásení hlavy štátu.

Nováková po oznámení, že abdikuje, vyhlásila, že udelila milosť, ktorá v mnohých vyvolala nepokoj a zmätok. Podotkla, že amnestiu považuje za najcitlivejšiu zo všetkých právomocí hlavy štátu.

Podľa jej tvrdenia sa vlani v apríli rozhodla udeliť amnestiu v presvedčení, že bývalý zástupca riaditeľa detského domova v Bicske Endre K., odsúdený za krytie svojho nadriadeného, nezneužíval tamojšie deti. Riaditeľ v domove sexuálne zneužíval deti a mladistvých. Endre K. nielenže vedel, že riaditeľ ústavu obťažoval niekoľko detí, ale v mene jedného z nich napísal aj krivú výpoveď. Nováková priznala, že urobila chybu.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)