Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Summit ASEAN vyjadrí obavy nad aktivitami v Juhočínskom mori

Juhočínske more, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem Filipín a Číny si nárok na časti Juhočínskeho mora robia Vietnam, Malajzia, Taiwan a Brunej.

Manila 26. apríla (TASR) - Vysokí predstavitelia Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) sa dnes stretli na Filipínach pred výročným summitom tejto organizácie, ktorý podľa očakávaní vyjadrí obavy nad eskaláciou aktivít v spornom Juhočínskom mori.

Územný spor bude jednou z kľúčových tém sobotňajšieho stretnutia lídrov desiatich členských krajín ASEAN-u na Filipínach, informovala agentúra DPA. Citovala z návrhu vyhlásenia Filipín ako predsedníckej krajiny ASEAN:

"Máme vážne obavy - ktoré vyslovili aj niektorí lídri - z nedávneho vývoja a eskalácie aktivít v oblasti, čo môže ďalšej zvýšiť napätie a oslabiť vzájomnú dôveru v regióne."

"Opätovne sme potvrdili význam posilňovania vzájomnej dôvery, uplatňovania sebakontroly pri vedení týchto aktivít a vyhýbania sa činnostiam, ktoré by mohli situáciu ďalej skomplikovať," dodáva politické vyhlásenie. Upozorňuje na potrebu pokračovať v hľadaní mierových riešení sporov právnymi a diplomatickými cestami bez použitia sily.

Komuniké sa však nezmieňuje o rozhodnutí medzinárodného arbitrážneho súdu, že Čína nemá právne ani historicky nijaký dôvod nárokovať si takmer celé Juhočínske more. Prechádzajú ním významné lodné trasy a predpokladá sa, že je bohatým náleziskom nerastov a surovín.

Čína sa na arbitrážnom súde nezúčastnila a jeho rozhodnutie neuznala.

Okrem Filipín a Číny si nárok na časti Juhočínskeho mora robia Vietnam, Malajzia, Taiwan a Brunej.