Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Summit EÚ by mal politicky odobriť nový európsky fond

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bratislava 18. decembra (TASR) - V Bruseli sa dnes začne dvojdňový summit Európskej únie, ktorý by mal politicky odobriť vytvorenie Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI). Ide o jeden z pilierov investičného plánu šéfa Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera v celkovej hodnote 315 miliárd eur na roky 2015 až 2017.

Na zasadnutí sa zúčastní premiér Robert Fico, ktorý pred odletom neskrýval mierny pesimizmus k navrhovanému investičnému balíčku.

Jedinou istotou sú totiž iba 21-miliardové záruky zo strany EK a Európskej investičnej banky (EIB) s tým, že sa očakáva pákový efekt. To znamená, ambíciou je získať ku každému euru z týchto verejných zdrojov ďalších 15 eur zo súkromných. Balík má napomôcť investíciám a rastu v Európe. Pôjde o návratné peniaze.

Zo všetkých štátov členských krajín je identifikovaných 2000 možných projektov za 1,3 bilióna eur. Za Slovensko to je 125 projektov v približnej hodnote 29 miliárd eur. Z EFSI by mali byť financované napríklad infraštrukturálne projekty, ako je diaľničný okruh Bratislavy, dobudovanie diaľnice D3, modernizácia prístavov v Komárne a Bratislave. Medzi projektmi je tiež rýchlostná cesta R4 ako súčasť koridoru Via Carpatia, ktorý povedie z Poľska do Maďarska, ako i severojužné plynové prepojenie. To spojí Poľsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko a Chorvátsko.

Detaily tohto nového európskeho fondu zatiaľ nie sú známe. Európska rada mu počas zasadnutiu dá len svoje politické "požehnanie". Búrlivá diskusia ani odmietnutie zo strany členských štátov sa neočakáva. S návrhom jeho konkrétnej podoby má prísť v januári EK. Odobrený by mal byť tak, aby začal fungovať od polovice budúceho roka.

Po stanovení konkrétnych kritérií sa ešte z predmetných 2000 projektov vyselektujú tie, pri ktorých bude reálna šanca podporiť ich zo strany súkromných investorov a bánk.

K zahranično-politickej agende summitu bude patriť Ukrajina. Lídri európskej dvadsaťosmičky sa však nechystajú schváliť ďalšie ekonomické sankcie voči Rusku.

Ide o prvý summit, ktorý povedie nový predseda Európskej rady Donald Tusk. Ten nastolil nový štýl vedenia aj komunikácie. Jednak závery rady budú jasnejšie a stručnejšie ako doteraz, a jednak Tusk nie je zástancom nočných rokovaní, ktoré sa často pretiahli do skorých ranných hodín. Toto by sa už malo stať minulosťou.