Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelová chce dohodu s Britániou. Renzi to už po prvom dni vidí inak

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová sa pozerá na britského premiéra Davida Camerona počas rozhovoru pred začiatkom dvojdňového summitu EÚ v Bruseli 18. februára 2016. Foto: TASR/AP

Írsky premiér Enda Kenny povedal, že lídri EÚ to myslia s uzavretím dohody o požiadavkách Londýna na nové podmienky členstva Británie v únii vážne a neželajú si, aby boli rozhovory bezvýsledné.

Brusel 19. februára (TASR) - Lídri Európskej únie chcú dosiahnuť dohodu, ktorá pomôže udržať Britániu v EÚ, aj keď dopracovať sa k nej bude pre mnohé krajiny náročné. Uviedla to v noci na dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová.



"Je tu želanie udržať Britániu ako člena Európskej únie," povedala Merkelová novinárom po prvom dni summitu EÚ v Bruseli. "Ukázalo sa, že dohoda nebude pre mnohých ľahká, ale že vôľa (dosiahnuť ju) existuje," citovala ju agentúra Reuters.

Írsky premiér Enda Kenny podobne povedal, že lídri EÚ to myslia s uzavretím dohody o požiadavkách Londýna na nové podmienky členstva Británie v únii vážne a neželajú si, aby boli rozhovory bezvýsledné. Môže to však trvať dlhšie, než očakávali, zdôraznil.

Taliansky premiér Matteo Renzi naopak vyhlásil, že možnosti dosiahnutia dohody s Britániou ešte počas dnešného dňa vníma menej optimisticky než po príchode na summit - po tom, ako podľa neho počas prvého dňa rokovaní lídrov došlo v tejto záležitosti k "určitým krokom späť".

Predseda Európskej rady Donald Tusk hovoril po rokovaniach, ktoré trvali do noci, o "určitom pokroku", podľa jeho slov je však ešte veľa potrebné urobiť.

Podľa agentúry Reuters chce Tusk návrh dohody predložiť lídrom 28 členských krajín dnes počas "anglických raňajok" o 11.00 h, tento termín sa však môže ešte posunúť.