Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Summit EÚ – Japonsko potvrdil prehlbujúce sa vzájomné partnerstvo

Na archívnej snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR– Jakub Kotian

EÚ na podujatí zastupovala predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Brusel 13. júla (TASR) - V poradí 29. summit EÚ – Japonsko, ktorý sa konal vo štvrtok v Bruseli, opätovne potvrdil čoraz užšie partnerstvo medzi oboma stranami. Po skončení rokovaní to uviedla Európska komisia (EK).

EÚ na podujatí zastupovala predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel, Japonsko premiér Fumio Kišida, informuje spravodajca TASR.

Podľa Komisie summit opätovne potvrdil prehlbujúce sa vzájomné partnerstvo pri presadzovaní mieru a bezpečnosti, zabezpečovaní prosperity a hospodárskej bezpečnosti, riešení humanitárnych potrieb, dosahovaní trvalo udržateľného rozvoja, podporovaní digitalizácie zameranej na človeka, boju proti zmene klímy a zhoršovaniu životného prostredia a pri zvyšovaní zdravotnej bezpečnosti.

Počas summitu Von der Leyenová oznámila, že eurokomisia ruší dovozné obmedzenia pre potraviny z Japonska, ktoré boli zavedené po jadrovej havárii vo Fukušime. K zrušeniu obmedzení dochádza na základe pozitívnych výsledkov kontrol výrobkov vykonaných japonskými orgánmi a členskými štátmi EÚ.

Únia a Japonsko sa tiež dohodli, že posilnia spoluprácu v oblasti zelenej a digitálnej transformácie a hospodárskej bezpečnosti.

Obe strany na summite podpísali memorandum o spolupráci na podporu bezpečnej, odolnej a udržateľnej podmorskej konektivity a memorandum o spolupráci v oblasti polovodičov, ako aj administratívne dojednanie zamerané na posilnenie spolupráce v dodávateľských reťazcoch kritických surovín.

Japonsko je najbližším strategickým partnerom EÚ v indicko-pacifickom regióne a tretím najväčším obchodným partnerom eurobloku.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)