Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Na summite EÚ sa bude diskutovať aj o ďalších sankciám voči Rusku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Pred blížiacim stretnutím to avizovala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Berlín/Rím/Moskva 28. augusta (TASR) - Európska únia sa na mimoriadnom summite v Bruseli bude zaoberať aj možným rozšírením sankcií voči Ruskej federácii. V Berlíne to dnes večer v reakcii na eskaláciu situácie na Ukrajine oznámila nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová.

"Chceme diplomatické riešenia, ani v tom nepoľavíme. Musíme však konštatovať, že sa veci v posledných dňoch opäť sťažili a zhoršili," cituje Merkelovej slová tlačová agentúra DPA.

Šéfka nemeckej spolkovej vlády poukázala na dohody v rámci Európskej únie, v zmysle ktorých by sa malo v prípade ďalšej eskalácie na Ukrajine hovoriť o ďalších sankciách. V tejto súvislosti pripomenula správy o "zintenzívnenej prítomnosti ruských vojakov", nových nepokojoch a novom postupe. Lídri 28 členských krajín EÚ sa preto opätovne budú zaoberať otázkou sankcií. "Téma bude na programe rady," dodala.

Mimoriadny summit únie sa mal pôvodne zaoberať zložením novej Európskej komisie pod vedením Jeana-Clauda Junckera.

Taliansky premiér Matteo Renzi dnes v telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom nazval vstup ruských vojakov na Ukrajinu za "neúnosnú eskaláciu" tamojšej krízy, ktorá bude mať "veľmi vážne dôsledky". Informoval o tom úrad talianskeho premiéra, ktorý vyzval Putina na "urýchlený návrat k rokovaciemu stolu".

Taliansko tento polrok zastáva rotujúcu funkciu predsedníckej krajiny Európskej únie.

Ruské ministerstvo obrany dnes poprelo správy, že ruské vojenské jednotky operujú na Ukrajine.

"Zaznamenali sme spustenie tejto informačnej 'kačice' a musíme sklamať jej zámorských autorov a ich niekoľkých obhajcov v Rusku," povedal agentúre Interfax predstaviteľ ministerstva generálmajor Igor Konašenkov. "Informácie obsiahnuté v tomto materiáli nemajú žiaden vzťah k realite," citovala ho agentúra Reuters.