Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Summit EÚ sa zameria na rozpočet, brexit, zahraničné vzťahy a klímu

Foto: TASR/AP

Summit by mal začať o 16.00 h miestneho času tradičným otváracím prejavom predsedu EP Tajaniho. Po ňom vystúpi rakúsky kancelár Kurz, ktorého krajina končí polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.

Brusel 13. decembra (TASR) - Dlhodobý rozpočet Európskej únie, klimatická zmena, migrácia, boj proti dezinformáciám, rasizmu a xenofóbii, reforma eurozóny a tiež brexit, vrátane rozvodového scenára bez politickej dohody, patria medzi hlavné témy posledného tohoročného summitu EÚ v Bruseli (13.-14.12.). Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk v pozývacom liste pre hlavy vlád a štátov EÚ.

Summit by mal začať o 16.00 h poobede miestneho času tradičným otváracím prejavom predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho. Po ňom vystúpi rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorého krajina končí polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.

Lídri EÚ začnú diskusie o dlhodobom rozpočte EÚ na roky 2021-2027 vo svetle doterajších rokovaní medzi euroinštitúciami. Tusk sa chystá navrhnúť, aby konečná dohoda o sedemročnom rozpočte bola prijatá na jeseň budúceho roka, čo by sa malo premietnuť aj do záverov summitu.

Tusk v stredajšom pozývacom liste zdôraznil, že vzhľadom na vážnosť situácie v Spojenom kráľovstve bude dôležité vypočuť si posúdenie najnovšej situácie od britskej premiérky Theresy Mayovej. Následne sa lídri po pracovnej večeri stretnú vo formáte EÚ27. V neprítomnosti Mayovej prerokujú túto záležitosť a prijmú príslušné závery. Podľa jeho slov "čas sa kráti" a preto treba na najvyššej úrovni prediskutovať stav príprav na scenár brexitu bez politickej dohody.

Štvrtkové diskusie o zahraničnej politike budú zamerané na prípravu februárového summitu EÚ-Liga arabských štátov (24.-25.2.) a najmä na najnovšiu eskaláciu napätia medzi Ruskom a Ukrajinou v Azovskom mori. Tusk pripomenul, že nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron budú svojich kolegov informovať o implementácii Minských dohôd s cieľom prehodnotiť režim sankcií voči Rusku. Agentúra DPA v stredu uviedla, že Merkelová chce v Bruseli požiadať o predĺženie sankčného režimu kvôli námornému incidentu v Kerčskom prielive.

Piatok, druhý deň summitu, bude patriť ekonomickým témam, najmä dobudovaniu jednotného trhu EÚ. Hlavy vlád a štátov sa však zamerajú aj na otázky klimatickej zmeny, migrácie, výzvu ako čeliť dezinformáciách pred eurovoľbami a boju proti rasizmu a xenofóbii.

Dvojdňové rokovania ukončí summit eurozóny, na ktorom vystúpia aj predseda Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi a šéf Euroskupiny Mário Centeno. Tusk upozornil, že členovia eurozóny musia splniť konkrétne rozhodnutia, ktoré prijali koncom júna. Summit by mal vysloviť podporu rozhodnutia o reforme Európskeho stabilizačného mechanizmus (ESM), takzvaného trvalého eurovalu, a rozhodnutia o bankovej únii. "S cieľom aj naďalej posilňovať európsku menovú úniu navrhujem poveriť ministrov financií, aby pracovali na rozpočtovom nástroji eurozóny," uviedol Tusk ku tejto téme.

stály spravodajca TASR Jaromír Novak a vyslaná spravodajkyňa Lucia Čarnecká