Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Summit EÚ má prerokovať budúcnosť vzťahov s Londýnom

Na archívnej snímke britský premiér David Cameron (vľavo) a predseda Európskej rady Donald Tusk v rozhovore počas bilaterálneho rokovania pred summitom EÚ v Bruseli 18. februára 2016 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Dvojdňový summit EÚ, ktorý sa dnes začne v Bruseli, 27 premiérov a prezidentov členských krajín bude podľa očakávania naliehať na britského premiéra D. Camerona, aby vyjasnil pozíciu odchodu z únie.


Brusel 28. júna (TASR) - Dvojdňový summit EÚ, ktorý sa dnes popoludní začne v Bruseli, bude po prvýkrát v dejinách únie vo formáte 27+1, keď 27 premiérov a prezidentov členských krajín bude podľa očakávania naliehať na britského premiéra Davida Camerona, aby vyjasnil pozíciu svojej krajiny ohľadom odchodu z únie a najmä časového harmonogramu tohto odchodu.

Otázne však je, či sa skupine 27 lídrov pri vyvíjaní tlaku na britskú delegáciu podarí udržať jednotu. Holandský premiér Mark Rutte, ktorého krajina do konca júna zabezpečuje predsedníctvo v Rade EÚ, v pondelok večer na pôde holandského parlamentu uviedol, že nebude patriť medzi tých politikov, ktorí budú Britániu "nútiť", aby opustila EÚ čo najrýchlejšie, ako sa len dá.

Holandský premiér Mark Rutte
Foto: TASR/AP


Rutte upozornil, že Británia je po referende vo vážnej kríze a hromadiť tlak neprichádza do úvahy.

"Súhlasím s každým, kto hovorí, že k tomu musí dôjsť čo najrýchlejšie. Ale to zahŕňa dva prvky - rýchlosť, a či je to vôbec možné," opísal Rutte situáciu.

Doterajšie vyhlásenia európskych politikov však svedčia o tom, že lídri EÚ budú dnes a v stredu naliehať na Britániu kvôli rýchlemu "rozvodovému konaniu" z troch hlavných dôvodov - minimalizovať negatívny vývoj na finančných trhoch, zabrániť šíreniu "nákazy" v podobe ďalších "exitových" referend naprieč Európou a zobrať si poučenie z brexitu pre reformovanie chodu EÚ.

Spojené kráľovstvo sa snaží upokojiť trhy a tvrdí, že je schopné prekonať krízu spôsobenú hlasovaním o brexite.

Na strane druhej už konajú aj európski štátnici, keď lídri Nemecka, Francúzska a Talianska - troch najväčších ekonomík v EÚ - v pondelok oznámili ochotu poskytnúť "nový impulz" pre spoločný európsky projekt, ktorý zrejme zohľadní aj príčiny britského referenda.

Zároveň tieto tri krajiny vylúčili akékoľvek predbežné "formálne i neformálne" rokovania s Londýnom predtým, než britská vláda predstaví svoje požiadavky ohľadom výstupu z únie.

Jean-Claude Juncker
Foto: TASR/AP Photo


Rovnakým tónom dnes zareagoval aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý vyzval Britániu, aby čo najskôr vyjasnila svoju politickú pozíciu po referende o brexite. Súčasne "zakázal" akékoľvek neoficiálne i tajné rokovania medzi britskými a európskymi predstaviteľmi.

Pracovná večera všetkých 28 lídrov EÚ bude venovaná výlučne brexitu. Camerona očakáva náročná úloha vysvetliť situáciu z britského pohľadu, pričom únia ako taká bude trvať na princípoch stanovených v článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý jasne definuje právny rámec odchodu niektorej členskej krajiny z únie.

V druhý summitový deň, v stredu ráno, predseda Európskej rady Donald Tusk privíta na pracovných raňajkách na "neformálnych diskusiách" už len 27 národných lídrov, bez Camerona. Prediskutujú dôsledky britského odchodu z únie a najmä budúcnosť vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.