Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Summit Trump-Kim by mohol oficiálne ukončiť kórejskú vojnu

Severokórejský vodca Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ozbrojený konflikt na Kórejskom polostrove v čase studenej vojny sa skončil vyhlásením prímeria, mierová dohoda doposiaľ podpísaná nebola.

Soul 25. februára (TASR) - Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un by na tohtotýždňovom summite vo vietnamskom Hanoji mohli oficiálne oznámiť ukončenie kórejskej vojny z rokov 1950-1953. Naznačil to v pondelok hovorca juhokórejského prezidenta, píše agentúra AFP.

"Verím, že je tu taká možnosť," povedal novinárom na margo možnej oficiálnej mierovej deklarácie hovorca Modrého domu Kim Ui-Kjom.

"Zatiaľ nevedno, o akú deklaráciu by konkrétne mohlo ísť, domnievame sa však, že USA a Severná Kórea by mohli dosiahnuť dohodu," dodal.

Juhokórejský prezident Mun Če-in ešte vlani v októbri povedal, že "je iba otázkou času", kedy Washington a Pchjongjang vyhlásia koniec vojny.

Ozbrojený konflikt na Kórejskom polostrove v čase studenej vojny sa skončil vyhlásením prímeria, mierová dohoda doposiaľ podpísaná nebola.

Pokiaľ by aj najvyšší predstavitelia USA a KĽDR vyhlásili koniec kórejskej vojny, oficiálna mierová zmluva bude pravdepodobne podpísaná až v "poslednej fáze procesu jadrového odzbrojenia" na Kórejskom polostrove - a jej zhmotnenie môže byť dlhodobým procesom, upozornil podľa AFP hovorca juhokórejského prezidenta.

"Mierová zmluva a vyhlásenie o ukončení vojny sú dve odlišné veci," upozornil juhokórejský hovorca a dodal, že zmluva musí byť výsledkom "multilaterálnej snahy" so zapojením Južnej Kórey a Číny.