Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mimoriadny summit s Tureckom o migračnej kríze sa neplánuje

Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP Photo

Juncker už v stredu na zasadaní Európskeho parlamentu v Štrasburgu povedal, že predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi chce navrhnúť predĺženie summitu.

Brusel/Berlín 23. januára (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker neplánuje zvolať mimoriadny summit EÚ s účasťou predstaviteľov Turecka k utečeneckej kríze. Uviedla to dnes hovorkyňa EK v reakcii na článok nemeckého denníka Rheinische Post, podľa ktorého Juncker loboval za mimoriadnu vrcholnú schôdzku 28 členských štátov EÚ a Turecka; ako termín navrhoval koniec januára alebo začiatok februára.

Denník s odvolaním sa na zdroje z EK ďalej napísal, že osobitný summit má byť zameraný na uzavretie dohody s Ankarou o zvládnutí utečeneckej krízy a zabezpečení vonkajších hraníc EÚ.

Hovorkyňa EK však dnes podľa agentúry DPA konštatovala, že Juncker iba navrhol, aby najbližší riadny summit EÚ, ktorý sa uskutoční 18. a 19. februára, bol predĺžený o pol dňa. Cieľom tohto návrhu je mať dostatok času na diskusiu o utečeneckej kríze a realizácii dohôd s Tureckom.

Juncker už v stredu na zasadaní Európskeho parlamentu v Štrasburgu povedal, že predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi chce navrhnúť predĺženie summitu, ktorého hlavnou témou má byť plánované referendum v Británii o vystúpení z EÚ.

"Nemôžeme odísť z Bruselu po tom, ako vybavíme záležitosť s Anglickom, a nedostať sa k utečeneckej problematike - to by vyslalo zlý signál," vyhlásil Juncker.