Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Tusk vyzval lídrov EÚ, aby zabudli na spory kvôli migrácii

Predseda Európskej rady Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Dodal, že Egypt úspešne bojuje proti prevádzačom a pašerákom ľudí a tohto roku z Egypta do Európy neprišli žiadni nelegálni utečenci.

Brusel 19. septembra (TASR) - Členské štáty Európskej únie by mali odložiť nezhody a prijať konštruktívny postoj k nájdeniu spoločného riešenia v otázke migrácie, píše predseda Európskej rady Donald Tusk v pozývacom liste pre hlavy vlád a štátov Európskej únie, ktorí sa v stredu stretnú v Salzburgu na neformálnom summite EÚ.

Cieľom dvojdňového podujatia, ktoré sa 19.-20. septembra koná pod taktovkou rakúskeho predsedníctva v Rade EÚ, sú predovšetkým debaty o nelegálnej migrácii a posilnení bezpečnosti Európy. Vrcholní predstavitelia 27 členských krajín - bez britskej premiérky - sa stretnú aj s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom.

"Ak niekto chcieť vyriešiť krízu, zatiaľ čo iní chcú z nej ťažiť, kríza zostane nevyriešená," uviedol Tusk vo výzve pre premiérov a prezidentov členských krajín EÚ.

Tusk pripomenul, že v priebehu leta sa objavili nové napätia medzi partnermi z Únie v súvislosti s príchodom migrantov do EÚ. V tejto súvislosti zdôraznil, že úloha ukončiť migračnú krízu je spoločnou úlohou všetkých štátov a európskych inštitúcií.

Predseda Európskej rady využíva neformálny summit v Salzburgu aj na to, aby štátnikom, ktorí sa na ňom zúčastnia, pripomenul, že doterajšie spoločné protimigračné úsilie už prinieslo výsledky. Dôkazom je zníženie počtu migrantov prichádzajúcich do EÚ v porovnaní s predchádzajúcimi vlnami: ak v roku 2015 prišlo na územie EÚ vyše 1,8 milióna utečencov, vlani ich bolo menej než 200.000 a do konca augusta 2018 okolo 91.000.

V kontexte celoeurópskych snáh o riešenie migrácie Tusk lídrom EÚ navrhol zorganizovať začiatkom budúceho roka summit EÚ s krajinami Ligy arabských štátov (LAŠ). Vo svojom liste spresnil, že ide o výsledok jeho stretnutí s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom.

Dodal, že Egypt úspešne bojuje proti prevádzačom a pašerákom ľudí a tohto roku z Egypta do Európy neprišli žiadni nelegálni utečenci.

Vo štvrtok, v druhý deň salzburského summitu, by sa lídri podľa Tuska mali sústrediť na kolektívne úsilie o zaistenie vysokej úrovne bezpečnosti v Európe. Spresnil, že cieľom je zlepšiť policajnú a súdnu spoluprácu, posilniť bezpečnosť hraníc a zabezpečiť odolnosť Európanov v kybernetickom priestore. Témou diskusií má byť aj téma spoločnej reakcie - na úrovni EÚ - na katastrofy spôsobené človekom a prírodnými živlami.

Britská premiérka Theresa Mayová dostane priestor na prezentáciu posledných zistení v prípade otravy Skripaľovcov v Salisbury - bude však "vylúčená" z diskusií o budúcnosti Únie po brexite. Tusk upozornil, že do vystúpenia Spojeného kráľovstva zostáva už len šesť mesiacov a vyjednávačov z oboch strán čakajú posledné týždne rokovaní o dohode znamenajúcej kontrolovaný brexit.

Tusk v tejto súvislosti vyzval premiérov a prezidentov na dosiahnutie troch cieľov. V prvom rade sa treba zhodnúť na znení spoločnej politickej deklarácie o budúcom partnerstve EÚ so Spojeným kráľovstvom. Tiež treba diskutovať o tom, ako pripraviť záverečnú fázu rokovaní o brexite vrátane možnosti zvolania mimoriadneho summitu EÚ v novembri; a do tretice dať najavo spoločnú podporu pre riešenie otázky írsko-severoírskych štátnych hraníc, kde EÚ trvá na tom, že brexit nepovedie k obnoveniu tvrdého hraničného režimu medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko.

"Bohužiaľ scenár žiadnej politickej dohody je dosť možný. Ale ak budeme všetci konať zodpovedne, môžeme sa vyhnúť katastrofe," uviedol Tusk vo svojom liste.

Spravodajca TASR Jaromír Novak