Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Sunak: Britské stíhačky zostrelili časť dronov, ktorými Irán útočil

Britský premiér Rishi Sunak počas vyhlásenia k iránskemu útoku na Izrael na Downing Street 10 v Londýne v nedeľu 14. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo bolo podľa premiérových slov súčasťou medzinárodného koordinovaného úsilia s cieľom zneškodniť strely a drony vyslané Iránom.

Londýn 14. apríla (TASR) - Britské stíhačky zostrelili časť z dronov, ktorými Irán v noci na nedeľu útočil na Izrael. Povedal to v nedeľu britský premiér Rishi Sunak, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a stanice BBC.

"Môžem potvrdiť, že naše lietadlá zostrelili množstvo iránskych útočných dronov,
" povedal Sunak. Potvrdil tým medializované správy, že Británia pomohla Izraelu a ďalším spojencom odvrátiť iránske útoky, píše AFP.

Spojené kráľovstvo bolo podľa premiérových slov súčasťou medzinárodného koordinovaného úsilia s cieľom zneškodniť strely a drony vyslané Iránom. "Britské kráľovské letectvo (Royal Air Force - RAF) vyslalo do oblasti ďalšie lietadlá," povedal ďalej Sunak. Útok Iránu zároveň dôrazne odsúdil a označil za nebezpečnú a zbytočnú eskaláciu napätia.

Britský premiér zdôraznil, že v súčasnosti je potrebné, aby si svet zachoval "chladnú hlavu". Británia sa podľa jeho slov bude spolu so spojencami usilovať o deeskaláciu situácie.