Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Sunak kritizoval nárast antisemitských incidentov v Británii

Na snímke Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Britský premiér vyzval Izrael, aby pri odvetných útokoch proti Hamasu prijal "všetky možné opatrenia na ochranu civilistov".

Londýn 13. októbra (TASR) - Britský premiér Rishi Sunak v piatok odsúdil nárast antisemitských incidentov v Spojenom kráľovstve po masívnom útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Londýnska polícia uviedla, že medzi 30. septembrom a 13. októbrom zaznamenala 105 antisemitských incidentov a 75 antisemitských trestných činov. V rovnakom období minulého roka to bolo 14 incidentov a 12 priestupkov.

"Za posledných pár dní došlo k pomerne nechutnému nárastu antisemitských incidentov. To nie je správne," povedal Sunak. Na zvýšenie bezpečnosti ľudí zo všetkých komunít preto boli prijaté príslušné opatrenia. "Absolútne nebudeme tolerovať ľudí podnecujúcich nenávisť, násilie či rasistické aktivity. Zastrašujúce alebo ohrozujúce správanie nebude tolerované," vyhlásil.

Britský premiér vyzval Izrael, aby pri odvetných útokoch proti Hamasu prijal "všetky možné opatrenia na ochranu civilistov".

Izraelská armáda vyzvala v piatok ráno civilných obyvateľov v Gaze, aby sa evakuovali na juh tejto palestínskej enklávy pred možnou pozemnou ofenzívou. Hamas výzvu na evakuáciu obyvateľstva odmietol a označil ju za súčasť izraelskej propagandy.

Izrael má podľa Sunaka plné právo na sebaobranu. Zároveň však zdôraznil, že bezpečnosť civilistov musí byť prvoradá. O tejto záležitosti tiež vo štvrtok hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.