Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Sunak: V konflikte medzi Izraelom a Hamasom treba špecifické prestávky

Britský premiér Rishi Sunak 25. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Sunak v príhovore pred britskými poslancami zopakoval, že Izrael má právo na sebaobranu na základe medzinárodného práva.

Londýn 25. októbra (TASR) - Britský premiér Rishi Sunak v stredu uviedol, že v konflikte medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas sú potrebné "špecifické prestávky", aby mohla do pásma Gazy prúdiť pomoc. Na prímerie však nevyzval. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Sunak v príhovore pred britskými poslancami zopakoval, že Izrael má právo na sebaobranu na základe medzinárodného práva. Dodal, že Londýn neustále žiada vytvorenie podmienok, ktoré umožnia prúdenie pomoci do pásma Gazy.

"Uvedomujeme si, že na to, aby sa to stalo, musí existovať bezpečnejšie prostredie, ktoré si samozrejme vyžaduje špecifické prestávky - rozdielne od prímeria," povedal britský premiér. Dodal, že o takýchto prestávkach v utorok diskutoval s partnermi na pôde OSN a rokovania o tejto téme budú pokračovať.

Sunakov hovorca neskôr uviedol, že z prímeria by profitovalo len hnutie Hamas, zatiaľ čo "humanitárne prestávky, ktoré sú dočasné a ich rozsah je obmedzený, môžu byť operačným nástrojom". Britský premiér podľa jeho slov nesúhlasí s vyjadrením generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa o tom, že útok na Izrael nevznikol vo vzduchoprázdne. Poukázal v tejto súvislosti na 56 rokov okupácie, ktorú zažívajú Palestínčania.

"Nemôže existovať žiadne ospravedlnenie pre barbarský teroristický útok Hamasu... ktorý bol poháňaný nenávisťou a ideológiou," povedal Sunakov hovorca.