Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Sunak zaželal Catherine skoré uzdravenie, reagoval aj Biely dom

Britský premiér Rishi Sunak Foto: TASR/AP

Catherine v piatok oznámila, že jej diagnostikovali onkologické ochorenie a podrobuje sa preventívnej chemoterapii v počiatočnej fáze.

Londýn/Washignton 22. marca (TASR) - Britský premiér Rishi Sunak zaželal v piatok princeznej z Walesu Catherine "skoré uzdravenie" po "hrozných" správach, podľa ktorých jej diagnostikovali rakovinu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Catherine v piatok oznámila, že jej diagnostikovali onkologické ochorenie a podrobuje sa preventívnej chemoterapii v počiatočnej fáze.



Sunak vo vyhlásení uviedol, že princezná má "lásku a podporu celej krajiny" a dodal, že svojím vyhlásením preukázala "neskutočnú statočnosť".

Na oznámenie princeznej z Walesu vzápätí zareagoval aj Biely dom. "Všetci sme práve počuli tieto hrozné správy. V myšlienkach sme s vojvodkyňou z Cambridgeu a jej rodinou," povedala reportérom tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

Vo zverejnenom videu 42-ročná Catherine uviedla, že plánovaná operácia brušnej dutiny, ktorej sa podrobila v januári, bola úspešná a pôvodne sa predpokladalo, že nejde o rakovinu. Neskoršie testy však odhalili onkologické ochorenie.

Kensingtonský palác nezverejnil, aký druh rakoviny zistili princeznej z Walesu. "Princezná má v otázkach svojho zdravia právo na súkromie tak, ako ho máme my všetci," vyhlásil palác.

Na rakovinu sa lieči aj britský kráľ Karol III., naďalej však vykonáva svoje povinnosti, pripomína agentúra DPA.