Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Úrady provincie Ninive sú odhodlané dobyť Mósul a vyhnať militantov

Asíl an-Nudžajfí, guvernér provincie Ninive, povedal, že úrady malú plán na obnovenie bezpečnosti a porážku ozbrojencov napojených na al-Káidu.

Bagdad 11. júna (TASR) - Guvernér irackej provincie obsadenej militantmi povedal, že úrady sú odhodlané opätovne dobyť severné mesto Mósul, informovala o tom agentúra AP.

Asíl an-Nudžajfí, guvernér provincie Ninive, povedal, že úrady malú plán na obnovenie bezpečnosti a porážku ozbrojencov napojených na al-Káidu, ktorí po veľkom útoku v noci na utorok obsadili väčšinu Mósulu. Napadli vládne budovy, vytlačili miestne bezpečnostné sily a obsadili vojenské vozidlá. Tisíce obyvateľov z miesta bojov utiekli.

An-Nudžajfí tiež obvinil vysokopostavených veliteľov bezpečnostných síl z toho, že poskytovali Bagdadu falošné informácie o situácii v Mósule. Guvernér provincie Ninive zároveň požiadal, aby preto boli postavení pred súd.

Dodal, že menšie ozbrojené skupiny sa počas bojov v meste pridali k militantnej skupine Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL).

Iracký minister zahraničných vecí Hošjar Zabarí dnes zároveň uviedol, že Bagdad bude spolupracovať s kurdskými jednotkami v záujme vytlačiť ozbrojencov z Mósulu. Zabarí to podľa Reuters povedal v Aténach, kde sa zúčastňuje na schôdzke ministrov zahraničných vecí EÚ a Ligy arabských štátov (LAŠ).

Zároveň vyzval všetkých irackých lídrov, aby sa zjednotili a spoločne čelili "závažnej, smrteľnej" hrozbe krajine a zdôraznil, že na to, čo sa v Iraku v súčasnosti deje, je potrebná rýchla reakcia.

Sunnitskí ozbrojenci postúpili aj k ropnému mestu Bajdží

Ozbrojenci z odnože teroristickej siete al-Káida, ktorí obsadili druhé najväčšie iracké mesto Mósul, tento týždeň postúpili aj k mestu Bajdží, kde sa nachádza ropná rafinéria. Podpálili tam budovu súdu a policajnú stanicu, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne bezpečnostné zdroje.

Ropnú rafinériu v Bajdží stráži zhruba 250 členov ochranky. Bezpečnostné zdroje tvrdia, že militanti k nim vyslali delegáciu zloženú z miestnych klanových vodcov. Tí mali za úlohu presvedčiť ich, aby sa vzdali.

Členovia ochranky údajne súhlasili s tým, že sa stiahnu, pod podmienkou, že budú bezpečne prepravení do druhého mesta, píše Reuters.

Desiatky irackých ozbrojencov obsadili v noci na utorok sídlo provinčnej vlády v meste Mósul na severe Iraku a mesto ovládli. Ozbrojenci predtým vtrhli aj na niekoľko policajných staníc v meste, odkiaľ oslobodili zadržiavaných väzňov. Iracké kurdské sily sa medzičasom presunuli do mesta Kirkúk, ležiaceho približne 160 kilometrov juhozápadne od Mósulu, aby ho ochránili pred postupujúcimi džihádistickými bojovníkmi. Tisíce irackých vojakov a policajtov sa rozmiestnili naprieč celou rovnomennou provinciou, aby tak chránili jej životne dôležité ropné polia.