Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sunnitsko-šiitské potýčky v Afganistane: Samovrah zabil deväť ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

K atentátu pred policajnou stanicou sa prostredníctvom sociálnych médií prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Kábul 9. marca (TASR) - Najmenej deväť ľudí prišlo o život a ďalších 18 utrpelo v piatok zranenia pri útoku samovražedného atentátnika pred policajným stanovišťom v hlavnom afganskom meste Kábul. Terčom útočníka bolo zhromaždenie miestnych obyvateľov z etnika Hazárov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo vnútra.

Zástupca hovorcu ministerstva Nasrat Rahímí uviedol, že medzi obeťami piatkového útoku je aj jeden policajt. K útoku došlo v západnej časti Kábulu, kde sa stovky Hazárov zhromaždili, aby si pripomenuli smrť jedného z ich vodcov, Abdula Alího Mazárího. Toho v roku 1995 zabili bojovníci z Talibanu.

K atentátu pred policajnou stanicou sa prostredníctvom sociálnych médií prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Šiiti - ktorí sú v Afganistane v menšine a hlásia sa k nim najmä etnickí Hazári - sú častým terčom teroristických útokov sunnitských zoskupení Taliban a Islamský štát.