Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Súperiace afganské skupiny prisľúbili obmedziť násilie v Afganistane

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Na dvojdňovom rokovaní, ktoré spoločne zorganizovali Nemecko a Katar, sa zúčastnilo približne 70 delegátov.

Kábul 9. júla (TASR) - Summit súperiacich afganských strán v katarskej Dauhe, na ktorom sa zúčastnil aj Taliban, skončil v pondelok s prísľubom zníženia miery násilia v Afganistane na nulu. Na dvojdňovom rokovaní, ktoré spoločne zorganizovali Nemecko a Katar, sa zúčastnilo približne 70 delegátov. Informovala v noci na utorok agentúra DPA.

V spoločnom vyhlásení delegáti uviedli, že za účelom zníženia počtu civilných obetí na nulu, musia v celej krajine skončiť "útoky na organizácie sociálnej starostlivosti, ako sú náboženské strediská, nemocnice, občianske vzdelávacie inštitúcie, ďalej bazáre, priehrady a pracoviská".

V dvojstrannom vyhlásení sa uvádza, že zúčastnené strany tiež vyzývajú na "bezpodmienečné prepustenie starších, zdravotne postihnutých a chorých väzňov" na oboch stranách.

V spoločnom texte sa tiež píše o "zabezpečení práv žien v politickej, sociálnej, ekonomickej, vzdelávacej a kultúrnej sfére v rámci islamského systému islamských hodnôt".

Samotné konanie summitu, ktorý sa začal v nedeľu, sa podľa DPA považuje za dôležitý krok smerom k zmysluplnejším mierovým rokovaniam. Agentúra AFP zase napísala, že rokovania v Dauhe položili základy pre obnovené rokovania medzi Spojenými štátmi a militantmi.

Na summite rokovali zástupcovia radikálneho hnutia Taliban s afganskými politikmi, ako aj zástupcami spoločenského života a jednotlivých regiónov. Rokovaní sa zúčastnilo aj niekoľko afganských vládnych predstaviteľov, avšak nemecké ministerstvo zahraničných vecí a Taliban uviedli, že prišli na summit ako súkromné osoby a nezastupovali vládu v Kábule.

Ako si všíma DPA, nie je bezprostredne jasné, kedy bude dohoda implementovaná a ani to, či ide o záväzné vyhlásenie.

Nemecký vyslanec Markus Potzel na Twitteri napísal, že účastníci summitu sa rozhodli, že budú v dialógu pokračovať.

Rokovaní sa pre nesúhlas Talibanu nezúčastnili oficiálni predstavitelia afganskej vlády, ktorú toto radikálne hnutie považuje za bábku Spojených štátov.

Takzvané medziafganské stretnutie nasledovalo po šesťdňových rokovaniach, ktoré s Talibanom absolvoval na prelome júna a júla vyslanec Spojených štátov pre afganský mierový proces Zalmay Khalilzad. Ten označil posledné kolo rokovaní za "najproduktívnejšie, aké s Talibanom zatiaľ viedli". Zástupcovia Talibanu zas uviedli, že sú "spokojní s dosiahnutým pokrokom".