Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Súperiace palestínske strany sa zišli po rokoch na schôdzi parlamentu

Ilustračné foto. Foto: TASR

V Palestínskej legislatívnej rade (PLC) zasadá aj približne 12 poslancov Fatahu kritických k palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi, ktorý Fatah vedie.

Gaza 27. júla (TASR) - Súperiace palestínske strany Hamas a Fatah sa dnes stretli na osobitnom zasadnutí Hamasom ovládaného parlamentu v pásme Gazy. Stalo sa tak po prvý raz od roku 2007, informuje agentúra DPA.

V Palestínskej legislatívnej rade (PLC) zasadá aj približne 12 poslancov Fatahu kritických k palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi, ktorý Fatah vedie.

Muhammad Dahlán, exilový líder Fatahu a tvrdý odporca Abbása, oslovil poslancov prostredníctvom videokonferencie z Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Vyzval obe palestínske strany, aby sa mimoriadne stretli v egyptskej Káhire a ukončili spory.

"Stretnutie nebude slúžiť iba na ukončenie našich rozporov, ale aj na podporu našich ľudí v Jeruzaleme," uviedol Dahlán s odkazom na napätie súvisiace s izraelskými bezpečnostnými opatreniami v okolí mešity al-Aksá v Jeruzaleme. "Rovnako by sme mali komunikovať so všetkými svetovými parlamentmi s cieľom vyvíjať tlak na Izrael, aby už nerobil takéto opatrenia proti Jeruzalemu," dodal Dahlán, ktorý sa stretol minulý mesiac s delegáciou Hamasu v Káhire, kde sa dohodli na krokoch k zmierneniu humanitárnej krízy v pásme Gazy.

V roku 2006 islamistická strana Hamas vyhrala s prevahou voľby v Gaze. Avšak parlament sa neschádzal od roku 2007 - po tom, ako Hamas násilne prevzal kontrolu nad pásmom Gazy počas konfliktu s Abbásovými bezpečnostnými zložkami.