Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Surovikina údajne odvolali z postu veliteľa vzdušno-kozmických síl

Na archívnej snímke generál Sergej Surovikin. Foto: TASR/AP

Surovikin sa neobjavil na verejnosti od konca júna, keď žoldnierska Vagnerova skupina viedli krátku vzburu voči ruskému vojenskému vedeniu.

Londýn 22. augusta (TASR) — Známy ruský novinár v utorok uviedol, že generála Sergeja Surovikina, ktorý v minulosti viedol invázne sily na Ukrajine, odvolali z postu veliteľa Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Toto tvrdenie dlhoročného šéfredaktora už neexistujúcej rozhlasovej stanice Echo Moskvy Alexeja Venediktova oficiálne miesta nepotvrdili, zmieňovali sa však o nej viaceré iné ruské médiá na sociálnych sieťach.

Venediktov v aplikácii Telegram uviedol, že Surovikina odvolali oficiálnym dekrétom. Ďalšie podrobnosti neposkytol.

Surovikin sa neobjavil na verejnosti od konca júna, keď žoldnierska Vagnerova skupina a jej líder Jevgenij Prigožin viedli krátku vzburu voči ruskému vojenskému vedeniu.

Počas vzbury zverejnili video, na ktorom Surovikin vyzval Prigožina, aby ustúpil. Generál pri tom vyzeral nesvoj a nemal insígnie. Ruské a zahraničné médiá odvtedy opakovane uvádzali, že Surovikina vyšetrujú pre možnú spoluúčasť na vzbure.

Surovikin si vyslúžil prezývku "generál Armagedon" za svoje pôsobenie počas ruskej vojenskej intervencie v občianskej vojne v Sýrii.

Vlani v októbri ho poverili velením ruských vojenských operácií na Ukrajine, v januári však túto úlohu odovzdali náčelníkovi generálneho štábu Valerijovi Gerasimovovi a Surovikin sa stal jeho zástupcom.