Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Švajčiari ďalej bojujú proti prisťahovalcom, zaviedli ďalšie limity

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Limitovanie sa nedotýka krátkodobých pracovných pobytov.

Bern 24. apríla (TASR) - Švajčiarsko obmedzí na minimálne rok prisťahovalectvo občanov zo 17 "starých" členských krajín Európskej únie. Rozhodla o tom dnes na rokovaní v Berne tamojšia vláda, ktorá uplatnila špeciálnu klauzulu aj na spomínanú skupinu štátov. Aj tie budú mať len isté kontingenty na prístup na švajčiarsky pracovný trh.


Už skôr, 18. apríla 2012 švajčiarska vláda rozhodla o znovuzavedení limitov na prisťahovalcov z ôsmich členských krajín EÚ zo strednej a východnej Európy, vrátane Slovenska. Opatrenie ihneď vyvolalo kritiku Bruselu.

Obmedzenia nadobudli platnosť od 1. mája a okrem Slovenska sa týkali aj Českej republiky, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska a Slovinska.

Švajčiarsko v máji 2011 zrušilo prisťahovalecké limity vzťahujúce sa na občanov z týchto nových členských štátov EÚ. Podľa švajčiarskej vlády odvtedy vzrástol počet vydaných povolení na pobyt v krajine na 6000. V predchádzajúcich troch rokoch ich pritom v priemere vydali len niečo vyše 2000.

Limitovanie sa nedotýka krátkodobých pracovných pobytov, ale povolení na dlhodobý, päťročný pobyt v Švajčiarsku.

V prípade občanov z krajín EU-17 by sa počet takýchto povolení mal vyšplhať pre najbližší rok do výšky maximálne 53.700, v prípade občanov z krajín EU-8 do výšky maximálne 2180, vyplýva z informácií tlačovej agentúry DPA.

Vláda uplatnenie spomínanej klauzuly, ktorá je súčasťou zmluvných vzťahov krajiny s EÚ, zdôvodnila reguláciou imigrácie z priestoru Európskej únie v súlade s jej únosnosťou pre ekonomiku a spoločnosť.