Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Švajčiari zapaľujú virtuálne sviečky za obete covidu, nádej i z vďaky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Toto online podujatie iniciovali cirkvi rôznych denominácií. Koná sa tak, aby sa časovo krylo s obdobím medzi vigíliou Veľkonočnej nedele Pánovho zmŕtvychvstania a nedeľou Zoslania Ducha Svätého.

Ženeva 3. apríla (TASR) - Obyvatelia Švajčiarska majú v nasledujúcich týždňoch možnosť virtuálne zapáliť sviečku na pamiatku niektorej z takmer 9700 obetí, ktoré si v tejto krajine vyžiadala epidémia choroby COVID-19. V sobotu o tom informovala agentúra AFP.

Toto online podujatie iniciovali cirkvi rôznych denominácií. Koná sa tak, aby sa časovo krylo s obdobím medzi vigíliou Veľkonočnej nedele Pánovho zmŕtvychvstania a nedeľou Zoslania Ducha Svätého, známou aj ako Turíce, ktorá sa slávi 50 dní po Veľkej noci.

Len pár hodín po spustení akcie na webe www.offreunelumiere.ch. bolo zapálených viac ako 1000 virtuálnych sviečok, ktoré na tmavej mape Švajčiarska vytvárali blikajúce svetelné body v rôznych farbách.

Farby symbolizujú, či bola sviečka zapálená na pamiatku konkrétnej zosnulej osoby, alebo či majú vyjadriť iné posolstvo: podporu, vďačnosť, nádej či svornosť.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Ľudia tiež môžu na stránke napísať svoj odkaz, a to buď v nemčine, francúzštine alebo taliančine.

Jedným z prvých, ktorí možnosť zapáliť virtuálnu sviečku využili, bol švajčiarsky prezident Guy Parmelin, dodala agentúra AFP. Parmelin okrem toho zverejnil aj videoposolstvo, v ktorom zapálil aj reálnu sviečku z červeného vosku a porovnal jej horiaci plameň so "svetielkom, ktoré v tejto kríze začíname vidieť na obzore".