Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dohodu o znovuzjednotení Cypru sa uzavrieť nepodarilo

Pohľad na Ayia Sofia alebo chrám Svätej Sofie na tureckej strane mesta Nikózia. Vedľa seba sú vlajka Turecka a vlajka cyperských Turkov. Foto: TASR AP

Nemenovaný zdroj z prostredia delegácie cyperských Grékov pre agentúru DPA uviedol, že Turecko trvá na prítomnosti svojich vojsk na Cypre.

Nikózia 7. júla (TASR) - Ďalšie kolo rokovaní medzi predstaviteľmi cyperských Grékov a Turkov sa skončilo bez uzavretia dohody o opätovnom zjednotení Cypru v dôsledku neochoty Turecka stiahnuť z ostrova svoje jednotky.

Nemenovaný zdroj z prostredia delegácie cyperských Grékov pre agentúru DPA uviedol, že Turecko trvá na prítomnosti svojich vojsk na Cypre, zatiaľ čo grécka strana žiada, aby po zjednotení ostrova došlo k ich úplnému stiahnutiu.

Prítomnosť približne 35.000 tureckých vojakov na severe etnicky rozdeleného Cypru bola jedným z kľúčových bodov rokovaní o zjednotení, ktoré od 28. júna prebiehali pod záštitou OSN vo švajčiarskom horskom stredisku Crans-Montana.

Svojich vojakov majú na ostrove aj Grécko a Británia ako bývalá koloniálna veľmoc.

Cyprus je rozdelený na etnickom základe od invázie Turecka v roku 1974, ktorá bola reakciou na štátny prevrat s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku. Výsledkom najnovšieho kola rokovaní mala byť dohoda o vytvorení federácie tvorenej dvoma územnými celkami.