Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko dúfa, že Čína pomôže pri mierových rokovaniach o Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Peking udržuje s Moskvou úzke vzťahy a dosiaľ neodsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá sa začala takmer pred dvoma rokmi.

Peking 7. februára (TASR) - Švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazio Cassis v stredu vyjadril nádej, že Čína "podá pomocnú ruku" pri mierových rokovaniach o Ukrajine. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

Švajčiarsko v januári na žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského súhlasilo, že na jeho území sa uskutoční mierový summit o Ukrajine. Jeho dátum ani miesto zatiaľ neoznámili.

Kyjev pozval na plánovaný mierový summit svetových lídrov vrátane čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Peking zatiaľ jeho účasť nepotvrdil.

"Mám záujem o pomoc z Číny, pretože Čína má s Ruskom skvelé vzťahy," povedal Cassis na tlačovej konferencii v Pekingu. Čínu navštívil pri príležitosti tretieho kola strategického dialógu ministrov zahraničných vecí oboch krajín. Švajčiarsko a Čína podpísali v januári spoločné vyhlásenie o prehĺbení partnerstva.

Peking udržuje s Moskvou úzke vzťahy a dosiaľ neodsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá sa začala takmer pred dvoma rokmi. Čína však tvrdí, že je potrebné rešpektovať zvrchovanosť a územnú celistvosť všetkých krajín a ponúkla pomoc pri sprostredkovaní konfliktu.

"Budeme naďalej vlastným spôsobom podporovať mierové rozhovory a presadzovať politické riešenie krízy," uviedlo v stredu čínske ministerstvo zahraničných vecí.