Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Gotthardský tunel uzavreli, v strope našli 25-metrovú prasklinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Neďaleko severného ústia tunela sa uvoľnili betónové časti a spadli na vozovku, nikto sa však nezranil, informoval FEDRO.

Bern 11. septembra (TASR) – Gotthardský cestný tunel vo Švajčiarsku kompletne uzavreli po tom, čo v jeho strope objavili prasklinu. Trvanie uzávery aktuálne nie je možné určiť, oznámil v pondelok švajčiarsky Spolkový cestný úrad (FEDRO), informuje TASR na základe správ agentúry DPA a portálu railtech.com.

Neďaleko severného ústia tunela sa uvoľnili betónové časti a spadli na vozovku, nikto sa však nezranil, informoval FEDRO. Príčina spočiatku nebola známa, neskôr v závesnom strope objavili asi 25 metrov dlhú prasklinu.

Cestný tunel je jednou z hlavných cestných spojníc vedúcich cez Alpy do Talianska a spája oblasť stredného Švajčiarska s kantónom Ticino ležiacim na juhu krajiny.

Dopravná uzávera tunela sa začala v nedeľu popoludní, vodiči hlásili niekoľkohodinové kolóny. Dopravu odkláňajú cez Gotthardský priesmyk alebo priesmyk San Bernardino, čo má za následok predĺženie cesty asi o hodinu.

Okrem toho je pre osobnú prepravu aktuálne uzavretý aj Gotthardský železničný tunel, uzáveru v auguste spôsobilo vykoľajenie nákladného vlaku. Železničná doprava je presmerovaná cez priesmyk, cesta sa tak oproti pôvodnej trase predĺži taktiež o hodinu. Úrady predpokladajú, že železničný tunel by mal byť spriechodnený v závere septembra, informuje portál railtech.com