Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: TRAGÉDIA v Alpách: Po zosuve skalnej lavíny je osem nezvestných

Na snímke zosuv pôdy, ktorý zasiahol švajčiarsku obec Bondo 23. augusta 2017. Foto: TASR/AP

Zo Švajčiarska prišli medzičasom informácie, podľa ktorých nemusí byť počet nezvestných konečný, niet správ totiž o ďalšej päť- alebo šesťčlennej skupine turistov.

Bern 24. augusta (TASR/Teraz.sk) - Najmenej osem ľudí, občanov Nemecka, Rakúska a Švajčiarska, je naďalej nezvestných po stredajšom zosuve časti hory Piz Cengalo (3369 metrov nad morom), pri ktorom sa uvoľnili štyri milióny kubických metrov úlomkov skál, štrku a kamenia a zosunuli sa do údolia Val Bondasca. Tieto osoby sa v oblasti, ktorej časti sú uzavreté, pohybovali v dvoch skupinách ako výletníci alebo horolezci, aj keď je to lokalita považovaná za nebezpečnú zónu.

Obec Bondo vydala naposledy 14. augusta varovanie pred možným zosuvom, uviedla prvá žena tamojšej radnice Anna Giacomettiová dnes na tlačovej konferencii v Stampe.

Podľa jej slov ľudia museli vedieť o tom, že sa pohybujú v ohrozenej lokalite. Na tento fakt ich upozornili aj chatári, dodala.



Zo Švajčiarska prišli medzičasom informácie, podľa ktorých nemusí byť počet nezvestných konečný, niet správ totiž o ďalšej päť- alebo šesťčlennej skupine turistov. Odznelo to na popoludňajšej tlačovej konferencii polície príslušného kantónu, na ktorej však zdôraznili, že o tejto skupine sa s určitosťou nevie, či sa v danom čase nachádzala skutočne v zasypanej lokalite.

Neďalekú horskú obec Bondo evakuovali a jej obyvatelia sa najmenej do piatkového predpoludnia nesmú vrátiť do svojich príbytkov. Experti totiž naďalej rátajú s možnými ďalšími zosuvmi skalných lavín.

Na leteckej snímke zosuv pôdy, ktorý postihol švajčiarsku obec Bondo 23. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


Ide o najväčší zosuv skalného útesu vo švajčiarskom kantóne Graubünden v uplynulých desaťročiach.

Naďalej je tam vraj v pohybe milión kubických metrov skál, uviedol dnes Martin Keiser z Úradu pre lesy a prírodné nebezpečenstvá.

Pri stredajšom zosuve masy kameňov a bahna zničili desať stajní a chatiek.

Z dvoch chát, ktoré ležia neďaleko inkriminovanej lokality, previezli do bezpečia všetkých, ktorí si to želali. Niektorí ľudia tam však napriek možnému ohrozeniu zostali.

Vyplýva to z informácií internetových vydaní denníkov Neue Zürcher Zeitung a Blick.

Či je za neschopnosťou alarmovaných úradov nadviazať spojenie s nezvestnými chabý mobilný signál v údolí alebo či sú namieste obavy z toho najhoršieho, na to dajú odpoveď zrejme najbližšie hodiny.

Švajčiarska prezidentka navštívila oblasť zasiahnutú obrovským zosuvom skál



Pravdepodobnosť, že osem nezvestných po zosuve skalného masívu vo Švajčiarsku je mŕtvych, stúpa každou hodinou. Tieto slová vyslovila dnes neskoro popoludní švajčiarska prezidentka Doris Leuthardová, ktorá si nešťastím zasiahnutú oblasť pozrela z paluby vrtuľníka.

Podľa jej slov na následnej tlačovej konferencii "takéto katastrofy jasne ukazujú, akú moc má príroda a aký bezmocný je človek stojaci zoči-voči nej". Nemožno urobiť podstatne viac, ako zriadiť systémy skorého varovania, protipovodňovú ochranu a investovať do iných preventívnych opatrení, dodala najvyššia predstaviteľka krajiny.

"Predovšetkým sa však musíme zmieriť s myšlienkami, že v dôsledku klimatických zmien dôjde ešte k ďalším takýmto zosuvom," zdôraznila Leuthardová a dodala, že v neposlednom rade by sa práve preto k tematike malo pristupovať s adekvátnou vážnosťou a pripraviť sa na možné dôsledky.

Informácie prinieslo internetové vydanie denníka Blick.