Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko nebude prijímať veľké skupiny afganských utečencov

Ľudia sa zhromažďujú neďaleko amerického transportného lietadla C-17 na medzinárodnom letisku Hámida Karzaja v Kábule v utorok 17. augusta 2021, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Z Kábulu sa v súčasnosti snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády.

Zürich 18. augusta (TASR) - Švajčiarsko nebude prijímať veľké skupiny afganských utečencov prichádzajúcich priamo z tejto krajiny. Namiesto toho bude žiadosti o azyl posudzovať individuálne. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie švajčiarskej vlády o tom informovala agentúra Reuters.

Humanitárne víza budú podľa švajčiarskej vlády udeľované ľuďom, ktorí čelia "bezprostrednej, konkrétnej, vážnej a priamo život ohrozujúcej hrozbe". Títo žiadatelia musia mať tiež úzke a aktuálne spojenie so Švajčiarskom.

Ako uvádza Reuters, švajčiarska vláda v súčasnosti pracuje na evakuácii 230 pracovníkov miestnej humanitárnej organizácie vrátane ich rodín, ktorí sa nachádzajú v Afganistane.

Bojovníci Talibanu v nedeľu prekvapujúco ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny.

Z Kábulu sa v súčasnosti snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.