Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Väčšina Švajčiarov podporuje prísnejšie pravidlá pre prisťahovalcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Iniciatívu Ecopop vytvorila skupina, ktorá tvrdí, že prisťahovalectvo viedlo vo Švajčiarsku k preplnenosti, čím ohrozilo prírodné zdroje krajiny.

Zürich 21. októbra (TASR) - Tesná väčšina švajčiarskych voličov zrejme na budúci mesiac podporí v referende prísnejšie obmedzenia pre imigráciu do krajiny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na volebný prieskum, ktorého výsledky zverejnil švajčiarsky denník 20 Minuten.

Švajčiarska vláda, obchodné skupiny a ľavicoví politici vyzvali voličov, aby odmietli iniciatívu za obmedzenie prisťahovalectva, známu ako Ecopop. Podľa ich tvrdení by to ešte viac ohrozilo vzťahy s Európskou úniou, ktoré sú už naštrbené od predošlého protiimigračného referenda, ktoré sa konalo vo februári.

Prieskum denníka 20 Minuten ukázal, že 53 percent voličov by bolo ochotných tento návrh podporiť. Proti sa postavilo 44 percent voličov.

Výsledky prieskumu, ktoré denník zverejnil iba niekoľko týždňov po predchádzajúcom referende, ukazovali, že Ecopop podporovalo iba 40 percent voličov.

Autori prieskumu oznámili, že k nemu došlo 15. októbra na vzorke 13.397 oprávnených voličov.

Iniciatívu Ecopop vytvorila skupina, ktorá tvrdí, že prisťahovalectvo viedlo vo Švajčiarsku k preplnenosti, čím ohrozilo prírodné zdroje krajiny. Na to nadviazali obavy z rastúcich cien nájmov a preplnenia hromadnej dopravy.