Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Zrážku vlakov zavinil zrejme rušňovodič, ktorý prehliadol červenú

Záchranár na mieste čelnej zrážky dvoch vlakov vo švajčiarskom kantóne Vaud 29. júla 2013. Pri zrážke vlakov sa zranilo najmenej 44 ľudí, rušňovodič neprežil. Foto: TASR/AP Photo

Práve tento rušňovodič je jedinou obeťou nešťastia. Druhý rušňovodič sa zachránil skokom z lokomotívy po tom, čo zatiahol brzdu.

Granges-prés-Marnand 30. júla (TASR) - Pondelňajšiu čelnú zrážku dvoch vlakov vo švajčiarskom kantóne Vaud zavinil podľa prvých poznatkov vyšetrovateľov 24-ročný rušňovodič jednej zo súprav, ktorý zrejme prehliadol červenú. Oznámila to dnes prokuratúra v Lausanne.

Práve tento rušňovodič je jedinou obeťou nešťastia, pri ktorom aktualizovaných oficiálnych informácií neutrpelo zranenia 35, ale iba 25 pasažierov. Druhý rušňovodič sa zachránil skokom z lokomotívy po tom, čo zatiahol brzdu.

Informovali o tom internetové vydanie švajčiarskeho denníka Blick a tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu kantonálnej polície Christopha Sauterela.

V nemocnici zostávajú ešte tri zranené osoby, vrátane jedného dieťaťa, nikto z nich však nie je v ohrození života.

K nehode došlo večer pri obci Granges-prés-Marnand, ležiacej okolo 50 kilometrov juhozápadne od Bernu. V regionálnych vlakoch bolo 40 ľudí, jeden z nich mieril do Lausanne, druhý do Payerne.

Šéf švajčiarskych železníc Andreas Meyer vyslovil sústrasť pozostalým obete, ospravedlnil sa všetkým zraneným a naznačil nutnosť investovať do modernizácie bezpečnostného systému na inkriminovanom úseku trate.

K nehode došlo len necelý týždeň po vlakovom nešťastí v španielskej Galícii, kde zahynulo 79 ľudí.