Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsko vyšetruje možné financovanie Hamasu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Očakáva sa, že vyšetrovanie bude zložité, pretože na rozdiel od Európskej únie a Spojených štátov Švajčiarsko aktivity Hamasu na svojom území nezakázalo.

Ženeva 21. októbra (TASR) - Švajčiarske justičné orgány vyšetrujú možné financovanie Hamasu zo Švajčiarska napriek tomu, že krajina toto palestínske militantné hnutie neoznačila za teroristickú organizáciu. V sobotu to uviedol švajčiarsky generálny prokurátor Stefan Blättler, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Vyšetrovanie sa začalo "niekoľko týždňov" pred útokom militantov z Hamasu na Izrael zo 7. októbra, povedal Blättler v rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu SRF. Ďalšie podrobnosti neuviedol.

Kancelária generálneho prokurátora neskôr pre agentúru AFP spresnila, že zmienené vyšetrovanie sa začalo "pre podozrenie z financovania Hamasu zo Švajčiarska".

Očakáva sa, že vyšetrovanie bude zložité, pretože na rozdiel od Európskej únie a Spojených štátov Švajčiarsko aktivity Hamasu na svojom území nezakázalo. Od útoku však narastajú výzvy, aby švajčiarska vláda podnikla príslušné kroky, všíma si AFP.

Štyri dni po útoku vláda uviedla, že "zastáva názor, že Hamas musí byť klasifikovaný ako teroristická organizácia". Zriadená pracovná skupina pre Blízky východ dostala preto za úlohu preskúmať možnosti označenia militantnej skupiny za "teroristickú".

Vo Švajčiarsku je v súčasnosti zakázaná iba teroristická sieť al-Káida a extrémistická skupina Islamský štát (IS), ako aj niekoľko pridružených organizácií. Všetky pokusy zakázať Hamas v parlamente zatiaľ zlyhali, výbor v dolnej komore parlamentu však nedávno predložil poslancom nový návrh.