Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Švajčiarsky pravicový líder Blocher odíde z vedenia svojej strany

Švajčiarsky pravicový politik Christoph Blocher, archívne foto Foto: TASR/AP

Blocher oznámil svoj odchod z vedenia strany po tom, ako predseda SVP Toni Brunner takisto vyhlásil, že sa viac nebude uchádzať o zotrvanie vo funkcii.

Zürich 11. januára (TASR) - Švajčiarsky pravicový politik Christoph Blocher, ktorý bol dlhé roky známy ako predseda Švajčiarskej ľudovej strany (SVP), by sa mal čoskoro vzdať i svojej poslednej politickej funkcie. Oznámil to v rozhovore pre nedeľňajšie vydanie denníka Blick, z ktorého cituje agentúra Reuters.

"Od apríla už nebudem podpredsedom SVP," povedal 75-ročný miliardár Blocher, ktorého Reuters opísal ako "bojovného populistu, ktorý pomohol pravicovej SVP stať sa dominantnou silou v politike tohto alpského štátu". Nedeľník SonntagsBlick v tejto súvislosti pripomína nedávnu nehodu, keď si Blocher pri páde zranil rameno, čo samotný politik komentuje slovami, že "patrí do starého železa".

Blocher oznámil svoj odchod z vedenia strany po tom, ako predseda SVP Toni Brunner takisto vyhlásil, že sa viac nebude uchádzať o zotrvanie vo funkcii. Nová kapitola sa pre SVP otvára po tom, ako si strana upevnila vedúce postavenie na švajčiarskej politickej scéne v minuloročných voľbách, ktorých výsledky jej umožnili obsadiť druhé kreslo v sedemčlennej federálnej vláde.

Zatiaľ čo fanúšikovia vidia v Blocherovi obhajcu tradičných švajčiarskych hodnôt, ktorý kedysi okrajovú stranu roľníkov a malých podnikateľov vyniesol do vysokej politiky, pre kritikov ide o spornú postavu destabilizujúcu Švajčiarsko svojou protiprisťahovaleckou politikou. Konzervatívna SVP pod vplyvom Blochera "zamiešala pohodlným, konsenzuálnym systémom prevažujúcim vo Švajčiarsku od konca druhej svetovej vojny", komentuje Reuters.

Blocher sa ešte v roku 2014 vzdal kresla v dolnej komore parlamentu. V tom istom roku sa vo Švajčiarsku konalo referendum, v ktorom sa voliči na základe iniciatívy SVP vyslovili za obmedzenie imigrácie, čo v súčasnosti ohrozuje vzťahy tejto krajiny s EÚ.