Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Voda zo svätých prameňov býva veľmi často nebezpečne znečistená

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Na základe analýzy sa zistilo, že pramene obsahujú dusišnany, baktérie či fekálie.

Viedeň 18. septembra (TASR) - Voda v rakúskych svätostánkoch a kostoloch je nezriedka znečistená fekáliami a baktériami. Vedci veriacim odporúčajú, aby vodu nepili najmä v nemocničných kaplnkách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Odborníci z Inštitútu hygieny a aplikovanej imunológie lekárskej fakulty univerzity vo Viedni dospeli k tomuto záveru na základe analýzy vody z 21 "svätých" prameňov a 18 fontánok v kostoloch a kaplnkách, ktorú vykonali v rozličných ročných obdobiach.

Len 14 percent vzoriek odobratých vody nebolo znečistených fekáliami, ale ani jeden z prameňov nebolo možné odporúčať ako zdroj pitnej vody, uvádza sa v štúdii, ktorú vedci prezentovali tento týždeň na konferencii vo Viedni.

Pramene neobsahovali len fekálie, ale aj dusičnany a baktérie, ktoré môžu zapríčiniť zápalové hnačkové ochorenia. "Je nevyhnutné upozorniť ľudí, aby vodu z týchto zdrojov nepili," uvádza v štúdii mikrobiológ Alexander Kirschner.

Zdôraznil pritom, že liečivé účinky pripisované posvätným prameňom vychádzajú zo stredovekých podmienok, keď bola kvalita vody v mestských aglomeráciách taká nízka, že ľudia trpeli hnačkovými a inými ochoreniami praktický nepretržite.

"Keď potom narazili na chránený prameň niekde v lese a niekoľko dní z neho pili, symptómy ochorení pominuli. Takže ak platí, že v tých časoch pili ľudia z prameňov zdravšiu vodu, vzhľadom na vynikajúcu kvalitu pitnej vody v súčasnosti, je teraz situácia presne opačná," dodal Kirschner.