Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Svedkyňa spochybnila verziu dánskeho vynálezcu o smrti K. Wallovej

Na archívnej snímke z 28. decembra 2015 portrét švédskej novinárky Kim Wallovej. Foto: TASR/AP

Telo novinárky sa nenašlo, po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny.

Kodaň 3. apríla (TASR) - Prieskum ponorky dánskeho vynálezcu Petra Madsena nepreukázal žiadne stopy po spalinách z motora. Uviedla to v utorok svedkyňa na kodanskom súde, čím spochybnila verziu Madsena, že švédska novinárka Kim Wallová zomrela vlani v auguste na palube jeho ponorky po vdýchnutí výfukových plynov.

Poručíčka z dánskeho námorníctva Ditte Dyreborgová, ktorú citovala miestna spravodajská stanica DR, na súde povedala, že v ponorke neobjavili stopy po "oxide uhličitom, oxide uhoľnatom či oxide dusíka".

Madsen (47) je obvinený z toho, že vo svojej ponorke zavraždil 30-ročnú švédsku novinárku Wallovú. Tá ho 10. augusta navštívila na jeho podomácky vyrobenej ponorke, aby s ním urobila rozhovor. O deň neskôr sa ponorka potopila v zálive Köge ležiacom juhozápadne od Kodane, Madsena sa podarilo zachrániť.

Telo novinárky sa nenašlo, po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny. Neskôr sa podarilo nájsť i ďalšie časti tela, na ktorom sa bolo 15 bodných rán.

Podľa prokuratúry Wallová zomrela buď následkom uškrtenia alebo prerezania hrdla. Madsenovi v prípade odsúdenia hrozí doživotný trest, pripomína agentúra Reuters.

Madsen odmietol obvinenie z vraždy Wallovej, ale priznal sa k tomu, že jej telo rozštvrtil a jeho časti zabalené v plastových vreciach vyhodil do mora. Telo sa snažil zaťažiť oceľovými rúrami. Vo svojich výpovediach najprv uvádzal, že Wallovú vysadil na malom ostrove, následne hovoril o nehode, pri ktorej novinárke spadol na hlavu poklop, a nakoniec prišiel s verziou, že išlo o otravu oxidom uhoľnatým.