Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Švédska akadémia má ďalšieho nového člena

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Malm obsadil jedno z dvoch uvoľnených miest, ktoré v 18-člennej akadémii zostali po škandále okolo sexuálneho obťažovania, ktorý začiatkom roka touto prestížnou inštitúciou otriasol.

Štokholm 19. októbra (TASR) - Švédska akadémia, ktorá udeľuje Nobelovu cenu za literatúru si zvolila nového člena, ktorým sa stal profesor komparatívnej literatúry Gothenburskej univerzity Mats Malm. Informovala o tom agentúra DPA.

Voľbu profesora Malma za člena akadémie schválil v piatok aj jej patrón, ktorým je švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv, uvádza sa vo vyhlásení akadémie.

Malm obsadil jedno z dvoch uvoľnených miest, ktoré v 18-člennej akadémii zostali po škandále okolo sexuálneho obťažovania, ktorý začiatkom roka touto prestížnou inštitúciou otriasol. Akadémia sa v súvislosti s ním v máji rozhodla, že v roku 2018 Nobelovu cenu za literatúru neudelí.

Mats Malm sa svojej funkcie ujme 20. decembra spolu s dvoma ďalšími členmi - právnikom Ericom Runessonom a švédskou autorkou iránskeho pôvodu Jilou Mossaedovou -, ktorí boli za členov Akadémie zvolení začiatkom októbra.

Ústrednou postavou škandálu, ktorý otriasol Švédskou akadémiou, je Jean-Claude Arnault, známa osobnosť vo švédskej kultúre, manžel Katariny Frostensonovej - poetky a už bývalej členky akadémie.

Arnaulta v októbri poslal štokholmský súd do väzenia na dva roky v súvislosti s obvinením so znásilnenia. Tento muž je tiež zodpovedný za opakovaný únik mien laureátov Nobelovej ceny za literatúru, ktoré podľa tradície musia zostať v tajnosti. Akadémia sa preto rozhodla tohtoročnú Nobelovu cenu za literatúru neudeliť.