Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Švédska akadémia oznámila mená nových členov výboru pre literatúru

Jean-Claude Arnault prichádza na pojednávanie, 19. septembra 2018. - archívne foto Foto: TASR/AP

Švédska akadémia v máji 2018 vyhlásila, že tento tok Nobelovu cenu za literatúru neudelí. Rozhodla sa tak v súvislosti so škandálom Francúza Jean-Claudea Arnaulta.

Štokholm 19. novembra (TASR) - Švédska akadémia zverejnila mená piatich nových dočasných členov výboru, ktorý udeľuje Nobelovu cenu za literatúru. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Novými členmi Nobelovho výboru pre literatúru sa stanú vydavateľ Henrik Petersen, spisovateľka a prekladateľka Gun-Britt Sundströmová a literárni kritici Mikaela Blomqvistová, Rebecka Kardeová a Kristoffer Leandoer.

Výbor bude fungovať pod predsedníctvom člena Švédskej akadémie Pera Wästberga. Ďalšími členmi sú Horace Engdahl, Kristina Lugnová, Anders Olsson a Jesper Svenbro.

Švédska akadémia v máji 2018 vyhlásila, že tento tok Nobelovu cenu za literatúru neudelí. Rozhodla sa tak v súvislosti so škandálom Francúza Jean-Claudea Arnaulta, ktorý je významným dejateľom kultúrneho života vo Švédsku a manželom členky komisie na udeľovanie Nobelovej ceny za literatúru Katariny Frostensonovej.

Noviny Dagens Nyheter vlani na jeseň napísali o prípade sexuálneho obťažovania 18 žien, ktorého sa Arnault údajne dopustil. Arnault je zodpovedný aj za opakovaný únik mien laureátov tejto ceny, ktoré podľa tradície musia zostať v tajnosti.

Škandály okolo Arnaulta poškodili povesť Švédskej akadémie a niekoľko členov túto inštitúciu dokonca opustilo.