Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Švédska akadémia priznala únik mien laureátov Nobelovej ceny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Manžel švédskej poetky a členky akadémie Katariny Frostensonovej - Francúz Jean-Claude Arnault - je podozrivý, že od roku 1996 vynášal údaje o laureátoch prestížnej ceny za literatúru.

Štokholm 20. apríla (TASR) - Mená niektorých laureátov Nobelovej ceny za literatúru boli zverejnené vopred, priznala v piatok Švédska akadémia. Zaviazala sa tiež prepracovať staré pravidlá, na základe ktorých sa riadi jej fungovanie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Akadémia taktiež tvrdí, že nevhodné sexuálne správanie manžela jednej z jej členiek, ktoré vyvolalo v akadémii konflikt, nebolo v tejto inštitúcii všeobecne známe.

Švédskou akadémiou otriasa škandál, v ktorého dôsledku už niekoľko z jej 18 členov podalo demisiu. Manžel švédskej poetky a členky akadémie Katariny Frostensonovej - Francúz Jean-Claude Arnault - je podozrivý, že od roku 1996 vynášal údaje o laureátoch prestížnej ceny za literatúru.

Arnault je okrem toho zapletený aj do ďalšieho škandálu. Ide o prípady sexuálneho obťažovania, z ktorého Arnaulta obvinilo 18 žien.

Prestížny orgán, zriadený v roku 1786 švédskym kráľom Gustavom III., najal na vyšetrovanie týchto obvinení advokátsku kanceláriu. "Vyšetrovanie ukázalo, že došlo k porušovaniu pravidiel utajenosti akadémie v súvislosti s prácou Nobelovej ceny za literatúru," píše akadémia vo vyhlásení o svojich zisteniach.

Zdroj, odkiaľ došlo k úniku informácií, sa v citovanom vyhlásení neuvádza.

Vyšetrovanie tiež preukázalo, že došlo k "neprijateľnému správaniu v podobe nechcenej dôvernosti", ale toto nebolo v rámci akadémie "všeobecne známe". Akadémia dodáva, že vyšetrovanie bude odovzdané orgánom činným v trestnom konaní.

Orgán plánuje prehodnotiť pravidlá týkajúce sa konfliktu záujmov a vzniknú lepšie postupy pre komunikáciu v rámci akadémie, ale aj s vonkajším svetom.

V súvislosti s týmto škandálom sa vzdali funkcie Sara Daniusová - generálna tajomníčka Švédskej akadémie, ako aj samotná Katarina Frostensonová. Už predtým sa svojho členstva vzdali spisovatelia Klas Östergren a Kjell Espmark a následne aj historik Peter Englund.

Povesť Nobelovej ceny za literatúru, ktorá každoročne svetovo zvýrazní túto severskú krajinu, značne poškodila zlá publicita, konštatovala akadémia vo vyhlásení. Verejnosť však uistila, že výbor, ktorý vyberá tohtoročného víťaza, funguje normálne.

Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv vo štvrtok oznámil, že pozmení pravidlá fungovania akadémie, čím po rezignácii piatich jej členov umožní prijatie nových.