Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Švédska polícia: V krajine je zhruba 62.000 osôb prepojených na gangy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Švédsky minister spravodlivosti Gunnar Strommer pripomenul, že v roku 2022 vo Švédsku pri streľbách zahynulo 62 ľudí.

Štokholm 23. februára (TASR) - Vo Švédsku je aktívnych v zločineckých sieťach alebo je na ne prepojených približne 62.000 osôb. V piatok to uviedla švédska policajná komisárka Petra Lundhová. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Identifikovali sme 14.000 osôb aktívnych v zločineckých sieťach. Čo sa týka osôb s prepojením na tieto siete, odhadujeme, že ich je 48.000," uviedla Lundhová na tlačovej konferencii v Štokholme.

Švédsky minister spravodlivosti Gunnar Strommer pripomenul, že v roku 2022 vo Švédsku pri streľbách zahynulo 62 ľudí.

Podotkol, že hoci v roku 2023 ich počet mierne klesol, podľa predbežných údajov švédske úrady zaznamenali deväťkrát viac strelieb s obeťami ako Nórsko, Dánsko a Fínsko dohromady. V tejto severskej krajine zároveň v rovnakom období došlo dosiaľ k najvyššiemu počtu útokov s použitím výbušnín.

"Hovoríme o kriminalite s vysokým sklonom k násiliu, ktorá umlčuje svedkov, ohrozuje sociálnych pracovníkov, infiltruje sa do úradov a politických strán..." dodal Strommer o zločineckých sieťach.

Reuters uvádza, že za posledné desaťročie sa počet tragických prípadov streľby vo Švédsku viac ako strojnásobil. Vlani v septembri pri streľbách zahynulo 11 ľudí, čo bol dosiaľ najvyšší počet obetí streleckých incidentov za jeden mesiac od roku 2019.