Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Švédska prokuratúra zamietla Assangeovu žiadosť o účasť na pohrebe

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange. Foto: TASR/AP

Ak by Assange opustil komplex veľvyslanectva bez povolenia, hrozilo by mu zadržanie.

Štokholm 28. októbra (TASR) - Švédska prokuratúra zamietla dnes žiadosť zakladateľa platformy WikiLeaks Juliana Assangea, ktorý chcel nakrátko opustiť ekvádorskú ambasádu v Londýne, aby sa mohol v britskej metropole zúčastniť na pohrebe svojho spolupracovníka.

Prokuratúra Assangeovu žiadosť zamietla z procesných dôvodov, pričom uviedla, že švédska legislatíva v takýchto prípadoch nepovoľuje nijaké výnimky. Ak by Assange opustil komplex veľvyslanectva bez povolenia, hrozilo by mu zadržanie.

Assange sa chcel zúčastniť na pohrebe Gavina MacFadyena, šéfa londýnskeho Centra investigatívnej žurnalistiky (CIJ), pričom o možnosť opustiť ambasádu požiadal v pondelok, povedal dnes agentúre DPA jeho obhajca Per Samuelson. Dodal, že na odvolanie proti rozhodnutiu je už pravdepodobne príliš málo času.

Americký investigatívny novinár a tvorca dokumentárnych filmov Gavin MacFadyen (76) podľahol 22. októbra rakovine pľúc. Počas života bol aktívnym zástancom platformy WikiLeaks, ktorá ho prostredníctvom svojho účtu na Twitteri označila za Assangeovho učiteľa a tiež za jeho najbližšieho londýnskeho priateľa.

Austrálčan Assange sa od roku 2012 ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa tak vyhol vydaniu do Švédska. Tamojšie úrady ho stíhajú vo veci znásilnenia, ktorého sa mal v tejto škandinávskej krajine dopustiť v roku 2010.

On sám všetky obvinenia popiera a tvrdí, že ide len o zámienku, na základe ktorej by mohol byť neskôr vydaný do USA. Tam mu hrozí stíhanie a prísny trest kvôli zverejneniu tajných amerických dokumentov stránkou WikiLeaks.