Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Švédska vláda odsúhlasila výstavbu dvoch veterných parkov pri pobreží

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

Obyvatelia tejto škandinávskej krajiny sa v roku 1980 v nezáväznom referende vyslovili za postupné ukončenie využívania jadrovej energie.

Štokholm 16. mája (TASR) — Švédska vláda v utorok oznámila, že schválila výstavbu dvoch veterných elektrární pri západnom pobreží krajiny s celkovým počtom približne 100 turbín. Zároveň zdôraznila, že sa nevzdáva využívania jadrovej energie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Očakáva sa, že ich výstavba bude trvať sedem až desať rokov.

Švédska štátna spoločnosť Vattenfall dostala povolenie na výstavbu veterného parku Kattegatt Syd s plánovanými 80 turbínami a spoločnosť OX2, ktorá sa zaoberá obnoviteľnou energiou, má povolenie na výstavbu parku Galene s 21 turbínami.

Švédsky premiér Ulf Kristersson na tlačovej konferencii povedal, že výkon týchto dvoch veterných parkov sa približne rovná výkonu jednej bežnej jadrovej elektrárne.

Premiér zároveň zdôraznil, že jadrová energia je súčasťou stratégie vlády na rozšírenie výroby energie vo Švédsku bez fosílnych zdrojov a poznamenal, že parlament sa chystá zmeniť svoj cieľ zo 100-percentne "obnoviteľnej" energie na 100-percentnú "energiu bez fosílnych zdrojov".

"Prvýkrát za 43 rokov bude jadrová energia súčasťou švédskej energetickej politiky z dlhodobého hľadiska," uviedol Kristersson.

Obyvatelia tejto škandinávskej krajiny sa v roku 1980 v nezáväznom referende vyslovili za postupné ukončenie využívania jadrovej energie. Vo Švédsku odvtedy odstavili šesť z 12 reaktorov, pričom zvyšné reaktory v troch jadrových elektrárňach v súčasnosti vyrábajú približne 30 percent elektrickej energie.

Švédsko sa však snaží nájsť životaschopné alternatívne zdroje energie, ktoré by nahradili jadrovú energiu; obnoviteľné zdroje zatiaľ nie sú schopné plne pokryť potreby krajiny.