Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Neonacisti vyzývajú švédske médiá, aby neinformovali o holokauste

Ilustračné foto. Žena, ktorá prežila holokaust, kladie zapálenú sviečku na pamätník obetí na spomienkovom podujatí pri príležitosti 69. výročia oslobodenia nacistického tábora Auschwitz v poľskom Osvienčime 27. januára 2014. Foto: TASR/AP

Militantné švédske hnutie umiestnilo na vchody do jednotlivých redakcií svoje vyhlásenie a prelepilo ich lepiacou páskou s logom tejto organizácie.

Štokholm 27. januára (TASR) - Viacero švédskych denníkov a miestnych rozhlasových staníc dnes uviedlo, že ich neonacistická organizácia Švédske hnutie odporu vyzvala, aby neinformovali o Medzinárodnom dni pamiatky obetí holokaustu, napísala dnes agentúra DPA.

Militantné švédske hnutie umiestnilo na vchody do jednotlivých redakcií svoje vyhlásenie a prelepilo ich lepiacou páskou s logom tejto organizácie.

Medzi denníkmi, ktorým bola výzva adresovaná sú aj denníky Dagbladet a Sundsvalls Tidning vydávané v Sundvalle v strednom Švédsku.

"Berieme to vážne a podali sme na políciu trestné oznámenie," uviedla šéfredaktorka Dagbladetu Patricia Svensonová.

Cieľom útoku sa stali aj oblastné redakcie Švédskeho rozhlasu v meste Umea na severe Švédska, ako aj v meste Falun, ležiacom severozápadne od metropoly Štokholm.

Podľa zástupcu šéfredaktora spravodajstva štúdia vo Falune Johannesa Rosendahla bude rozhlasová stanica vysielať ako zvyčajne.

Lepiace pásky s logom Švédskeho hnutia odporu sa objavili aj na budove strednej školy na štokholmskom predmestí Karrtorp, ktorá pred blížiacim sa 70. výročím oslobodenia nacistického koncentračného tábora Auschwitz pri poľskom meste Osvienčim usporiadala tematické dni venované holokaustu.

Dnešnej spomienky na obete holokaustu, ktorá sa bude konať v hlavnej synagóge v Štokholme sa dnes zúčastní aj švédsky kráľ Karol Gustáv, kráľovná Silvia a premiér Stefan Löfven, zatiaľ čo korunná princezná Victoria sa spolu s bývalými švédskymi väzňami koncentračných táborov zúčastnia spomienky na pôde koncentračného tábora Auschwitz pri poľskom Osvienčime.