Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Švédskeho občana rwandského pôvodu obvinili z účasti na genocíde

Na snímke zo 4. apríla 1998 ukazuje 14-ročný rwandský chlapec rany, ktoré mu útočníci spôsobili v roku 1994. Foto: TASR/AP

Muž, ktorý je teraz už občanom Švédska, je podľa prokuratúry obvinený z vraždy, pokusu o vraždu, znásilnenia a únosu príslušníkov etnika Tutsiov.

Štokholm 6. septembra (TASR) - Švédska prokuratúra obvinila 49-ročného muža pochádzajúceho z Rwandy z účasti na genocíde, ktorá sa v tejto africkej krajine odohrala v roku 1994.

Muž, ktorý je teraz už občanom Švédska, je podľa prokuratúry obvinený z vraždy, pokusu o vraždu, znásilnenia a únosu príslušníkov etnika Tutsiov. Všetky tieto činy boli spáchané "so zámerom zlikvidovať celú túto (etnickú) skupinu alebo jej časť," konštatovala prokuratúra.

Vo vyhlásení švédskej prokuratúry sa spresňuje, že tento nemenovaný muž spáchal zločiny, ktoré sú mimoriadne závažné vzhľadom na to, že šlo o veľký počet násilných činov vykonaných v apríli a máji roku 1994. O život pri tom prišlo veľa ľudí, pričom zločiny boli vykonávané "za mimoriadne ponižujúcich podmienok", spresnila prokuratúra, ktorá konštatovala, že obvinený muž pritom zohrával "vedúcu úlohu". Súdny proces s ním sa začne 12. septembra v Štokholme.

Ako uviedla agentúra AP, ide o tretí prípad, keď vo Švédsku padlo obvinenie v súvislosti s genocídou v Rwande. V máji roku 2016 bol na doživotie odsúdený švédsky občan rwandského pôvodu Claver Berinkindi a tri roky predtým bol rovnaký trest vynesený nad Stanislasom Mbanenandem.

Podľa OSN si genocída v Rwande vyžiadala asi 800.000 obetí. Väčšinou šlo o príslušníkov etnika Tutsi, ale aj o umiernených Hutuov, ktorých vraždili hutuskí extrémisti.