Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Švédskej princeznej Viktórii sa narodil syn, meno bábätka oznámil kráľ

Zľava švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv, kráľovná Silvia, princ Daniel, princezná Estelle, princ Karol Filip a princezná Sofia počas ďakovnej omše za novonarodeného švédskeho princa vo štvrtok 3. marca 2016 v Štokholme. Foto: TASR/AP

Malý princ sa stane vojvodom zo Skane, najjužnejšieho kraja Švédska.

Štokholm 3. marca (TASR) - Švédskej korunnej princeznej Viktórii sa narodil v stredu večer syn, ktorý je druhým dieťaťom z jej manželstva s princom Danielom. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na oznámenie švédskeho kráľovského dvora.

Švédsky kráľovský dvor ešte začiatkom septembra oznámil, že Viktória s Danielom očakávajú v marci narodenie druhého potomka. Prvé dieťa, princezná Estelle, sa tomuto páru narodilo v roku 2012.

Meno princa oznámil kráľ

Švédsky princ dostal meno Oscar Carl Olof. Na dnešnej tlačovej konferencii v Štokholme to oznámil jeho starý otec, kráľ Karol XVI. Gustáv.

Malý princ sa stane vojvodom zo Skane, najjužnejšieho kraja Švédska, doplnil informácie kráľ. Citoval ho švédsky spravodajský portál thelocal.se.

Kráľ dodal, že svojho nového vnuka ešte nevidel, ale v priebehu dňa ho uvidí "z diaľky". Prezradil, že mal chrípku a nerád by ho nakazil virózou.

Premiér Stefan Löfven a predseda parlamentu Urban Ahlin, ktorí boli tiež prítomní na tlačovej konferencii, povedali, že dieťa už videli. Ubezpečili médiá, že je "mimoriadne rozkošné".

Na počesť nového princa dnes napoludnie vypálili 21 sálv z ostrova Skeppsholmen v Štokholme, ale aj v mestách Boden, Härnösand, Karlskrona a Göteborg.

Švédska princezná Estelle (v strede) v sprievode svojich rodičov - korunnej princeznej Viktórie (vľavo) a princa Daniela, sa vracia domov po prvom dni strávenom v škôlke pri Štokholme 25. augusta 2014.
Foto: TASR/AP


Syn je druhým dieťaťom švédskej korunnej princeznej Viktórie z jej manželstva s princom Danielom. Na svet prišiel v štokholmskej univerzitnej nemocnici Karolinska v stredu o 20.28 h. Vážil 3,655 gramu a meral 52 centimetrov. Dieťa i matka sú v poriadku, oznámil šťastnú novinu ako prvý práve jeho otec princ Daniel. Ten bol prítomný v nemocnici počas celého pôrodu a osobne prerezal pupočnú šnúru.

"Všetko išlo veľmi rýchlo," povedal v stredu večer na tlačovej konferencii a dodal, že naňho jeho manželka zapôsobila. "Vy ženy ste hlavná sila. Syn vyzerá ako jeho matka, čo je potešujúce," uviedol ešte princ Daniel.

Prvé dieťa, princezná Estelle, sa manželom narodilo v roku 2012.

Švédska korunná princezná Victoria (vľavo) s manželom, princom Danielom
Foto: FOTO TASR/AP


Viktória je švédskou korunnou princeznou a teda prvou v rámci nástupníctva na trón, na ktorom už od roku 1973 sedí jej otec, švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv. Švédsko ešte v roku 1980 pozmenilo ústavu tak, aby sa následníkom trónu automaticky stal prvý kráľovský potomok bez ohľadu na pohlavie. Až dovtedy takýto nárok prislúchal výlučne mužským kráľovským potomkom.

Kráľ Karol XVI. Gustáv a jeho manželka kráľovná Silvia majú teraz štyri vnúčatá. Ich najmladší potomok, princezná Madeleine žijúca v Londýne, má dve deti - Leonore a Nicolasa.

Jar je pre švédsku kráľovskú rodinu veľmi prínosná, pretože prvé dieťa čaká koncom tohto mesiaca alebo v apríli aj tretí potomok - syn Carl Philip a jeho manželka princezná Sofia.